Putopis Udarno Video

VIDEO/ Andaluzija – zemlja koride i flamenka

Sunce, strast, zvuci flamenka i jarke boje karakterišu Andaluziju – regiju u kojoj se susreću istok i zapad u egzotičnoj mješavini tradicionalne španske, mavarske, jevrejske i ciganske kulture.

Najjužnija regija Španije, gdje se dodiruju Sredozemno more i Atlantski okean, jeste mjesto gdje je bogata istorija ove zemlje ostavila najdublje tragove. Andaluzija je postojbina koride, tapasija, flamenka, gitare…

Osim po jlepoti i kulturnoj raznolikosti, poznata je po čuvenom španskom zavodniku Don Juanu i umjetnicima Diego Velázquezu i Pablu Picassu, čija su najznačajnija djela izložena u njegovom rodnom gradu Malagi. Drugi aspekti života Španije ovdje takođe imaju svoje najekstremnije forme: andaluzijske fešte su najglasnije i najkoloritnije,
Uskršnja procesija u sebi ima mnogo paganskog, dok su stanovnici živi, skloni zabavi i okrenuti tradicionalnim vrijednostima.

Ovo područje sa više od 3.000 sunčanih sati u godini privlači mnogobrojne ljubitelje pješčanih plaža, ali i planinskog krajolika bogatog florom i faunom, i čuvenim selima “pueblos blancos” sa tipičnim bijelim kućicama.

Moderna Andaluzija je kosmopolitska i moderna sa gradovima poput Kordobe i Malage koji su punih otmenih butika i barova, elegantnih restorana i burnog noćnog života. Zemlja kojom je bio očaran i Ernest Hemingway puna je iznenađenja i kontradiktornosti.

Daleko od horizonta masovnog turizma možete da pronađete netaknute plaže ili u unutrašnjosti zelena brda, sela s tipičnim bijelim kućama, zaštićene rezervate prirode, ali i da vidite uvijek snijegom pokrivene vrhove Siera Nevade.

BISERI ANDALUZIJE

Sevilla – epicentar Andaluzije sa bogatom u burnom istorijom, od Feničana i Kartaginjana, Cezara i Ptolomeja. Sevilla je od 711. do 1248. bila pod vlašću Mavara koji su joj dali svojevrstan pečat podižući katedralu sa zvonikom Hiralda, na mjestu nekadašnje džamije. Odmah preko puta je Alkazar, stara mavarska palata, a pečat bogatoj istoriji daju i Zlatna kula i Gradska kuća.

Sevilla ima najromantičnije festivale, najbolje tapas barove, najbolji noćni život i najelegantnije ljude. Tu su i skrivena mjesta na kojima može da se upija miris pomorandžinog cvijeta. Ona je dom dvije najveće tradicije: flamenka i koride, a po arhitektonskom naslijeđu nijedan grad u južnoj Španiji joj nije ravan. Treba vidjeti parkove Marije Luize, trg Španije, kvart Santa Kruz, Kolumbov grob, kraljevsku kapelu, oltar… Ali najveća umjetnost u Sevilli je uživati u njoj samoj.

Granada – grad sa još bogatijom istorijom u kojem su se Mavri zadržali do 15. vijeka. Njen zaštitni znak je tvrđava Alhambra izgrađena u 9. vijeku, mjesto iz bajki, palata maorskih kalifa sa poznatim Lavljim bunarom. Poznata Crvena tvrđava izdiže se iznad šume kiparisa i brestova. Ima dvije glavne zgrade: Palacio Nazaríes i Alcazaba (Citadela). Padala je u ruke raznih osvajača, a danas je pod zaštitom UNESCO-a i najposećenija je turistička atrakcija u Španiji.

Granada je najuzbudljiviji grad, pun mladalačkog zanosa, inovativnih barova, sa diskretnim i tihim flamenko klubovima. U slavu životnih radosti sve radi do kasno, pa je dobar provod zagarantovan.

Malaga – španski lučki grad smješten na obalama iskričavog Mediterana istovremeno je pun istorije i pulsirajućeg modernog života. Osim po širokim avenijama sa drvoredima palmi i parkovima sa tropskim rastinjem, grad je prepoznatljiv i po mavarskoj tvrđavi Gibralfaro i palati Alkasaba, za koju kažu da je nekada bila ravna Alhambri, ali je zbog nebrige propadala tokom vijekova.

Malaga je rodno mjesto Pabla Picassa, gde je podignut muzej posvećen upravo slavnom umjetniku. Stalna postavka obuhvata djela iz privatne kolekcije rođaka poznatog slikara, na kojima su predstavljeni različiti stilovi, tehnike i materijali koje je Picasso koristio tokom svog rada. Istorijski centar je restauriran i pretvoren u pješačku zonu, a to se planira i za lučku zonu.

Cordoba – grad na rijeci Guadalquivir koji je sačuvao arhitektonske bisere, a istovremeno postao sofisticirana metropola i srce ruralnog dijela Andaluzije.

U njoj se nalazi Meskita, najveća srednjovjekovna džamija zapadnog islama, popularno nazvana Muzej 1.000 stubova. Cordoba je grad poznatog toreadora El Cordobesa i slikara Julia Romera, kojem su lokalne Cigančice bile modeli za Madonu. Izdvojena od velikih istorijskih atrakcija, ona je danas moderan grad s bogatom dnevnom i noćnom zabavom.

 

Press/Informer.ba