BiH Izdvojeno Tekstovi Vijesti

Sejfudin Tokić: Ispitivanje Suljagića pokazuje ovisnost tužilaštva o političkoj volji RS

Predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić, povodom aktivnosti Okružnog tužilaštva Bijeljine  i ispitivanja Emira Suljagića o aktivnostima Građanske inicijative “Glasaću za Srebrenicu”, ocijenio je danas da političko vodstvo Republike Srpske, predvođeno Miloradom Dodikom, na sve načine pokušava spriječiti sve oblike društvene i političke aktivnosti pripadnika bošnjačkog naroda u ovom entitetu te taj dio BiH proglasiti isključivim vlasništvom srpskog naroda.

Tokić naglašava da se protivno Ustavu BiH i Republike Srpske prava pripadnika bošnjačkog naroda u strukturama entitetske i općinske uprave, javnih preduzeća, obrazovanju, zdravstvu i drugim oblastima, sistematski negiraju.

Ispitivanje Emira Suljagića u Tužilaštvu Bijeljine  pokazuje ovisnost Tužilaštva o političkoj volji aktuelne vlasti manjeg entiteta te očitu činjenicu da Republika Srpska nije u mogućnosti osigurati  poštivanje osnovnih ljudskih prava i sloboda u skladu s međunarodnim standardima”, ističe Tokić.

Smatra da ovaj entitet, više nego očigledno, predstavlja “crnu rupu” u BiH i ukupnoj Evropi po zaštiti demokratskih sloboda i ljudskih prava, o čemu svjedoči i ovaj “slučaj pokušaja politiziranog progona Emira Suljagića”.

Bošnjački pokret za ravnopravnost naroda traži od institucija vlasti BiH, OHR-a i međunarodne zajednice da oštro reagira protiv sistematskog obespravljivanja nesrpskog stanovništva u RS-u, saopćeno je iz tog pokreta.

Fena/Informer.ba