Film Izdvojeno Showbiz

„U zemlji krvi i meda“ od sutra u sarajevskom Cinema Cityju

Sarajevo će biti domaćin ekskluzivnog cjelosedmičnog prikazivanja filma „U zemlji krvi i meda“ koji je scenaristički i redateljski prvjenac Angeline Jolie, nakon čega će  film od 16. februara 2012.  biti prikazivan širom zemlje, saopćio je  Blitz film i videodistribucija.

Film „U zemlji krvi i meda“, kojim Angelina Jolie debitira kao scenaristica i redateljica, prikazivat će se ekskluzivno  sedam dana, od 22. do 28. decembra u sarajevskom Multiplex Cinema Cityju. Ovakvo prvo prikazivanje bit će ekskluzivna prilika da gledatelji u Bosni pogledaju film u kinima.

Američki gledatelji u New Yorku i Los Angelesu morat će pričekati dan duže, jer se tamo film počinje prikazivati 23. decembra.

U kinima širom Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije film će se početi prikazivati  od 16. februara iduće  godine.

Priča filma „U zemlji krvi i meda“ odvija se u pozadini rata u Bosni tijekom 1990.-ih godina, a film je sniman u Bosni i Mađarskoj.

Scenaristica i redateljica Angelina Jolie uloge je dodijelila lokalnim glumcima iz Bosne, Srbije i Hrvatske te aktivno poticala njihove sugestije i uključenost u razvoj filma, budući da su mnogi od njih i sami bili pogođeni tim ratom.

“Životna iskustva glumaca na terenu tokom rata u Bosni uveliko su utjecala na činjenice prikazane u filmu i na njegov konačni oblik.” naglasila je Jolie. Iako je također snimljena i engleska verzija filma, u verziji koja će se prikazivati u Sjedinjenim Državama i Sarajevu glumci govore svojim maternjim jezikom, bosanskim / hrvatskim / srpskim (BHS).

Film „U zemlji krvi i meda“ donosi priču o Danijelu (Goran Kostić) i Ajli (Zana Marjanović), koji su se našli sa suprotnih strana brutalnog etničkog sukoba. Danijel je bosanski Srbin, policajac, dok je Ajla muslimanka i umjetnica. Prije rata bili su zajedno, međutim, kako nasilje preplavljuje zemlju, njihova se veza mijenja.

Mjesecima kasnije Danijel služi pod zapovjedništvom svojeg oca, generala Nebojše Vukojevića (Rade Šerbedžija), kao oficir u Jugoslavenskoj vojsci. On i Ajla još se jedanput sreću kad nju trupe pod Danijelovim zapovjedništvom izvode iz stana u kojem živi sa sestrom Lejlom (Vanesa Glođo) i njenom bebom. Sukob preuzima kontrolu nad njihovim životima, pa se njihova veza mijenja, njihovi motivi i međusobna povezanost postaju dvosmisleni, a njihova odanost sve nesigurnija.

„U zemlji krvi i meda“ prikazuje  emocionalnu, moralnu i fizičku cijenu koju rat naplaćuje pojedincima, kao i posljedice nedostatka političke volje za intervencijom u društvo u sukobu.

Hollywood Foreign Press Association (koji se sastoji od novinara iz svih dijelova svijeta) nominirao je 15. decembra  film „U zemlji krvi i meda“ za Zlatni globus za najbolji film na stranom jeziku.

 

Fena/Informer.ba