Kultura Showbiz

17. Sarajevo Film Festival: Počele pripreme Ljetnog kina !hej

Ekipa Sarajevo Film Festivala započela je ovih dana pripreme najatraktivnije festivalske lokacije – Ljetno kino !hej.

Igralište na Metalcu, 22 dana pred početak Festivala, polako poprima svoj prepoznatljiv festivalski izgled. Domaćin ove festivalske lokacije, od prošle godine, je kompanija HT ERONET – generalni sponzor Sarajevo Film Festivala, koja će se pobrinuti da publika 17. festivalskog izdanja, osim u dobrim projekcijama, uživa i u prepoznatljivom vizuelnom identitetu kina.

Posljednje pripreme pred postavljanje platna u Ljetnom kinu !hej, privode se kraju, da bi ova atraktivna lokacija zasjala u svom punom sjaju 22. jula za publiku 17. Sarajevo Film Festivala, koja će prve noći uživati u sjajnom ostvarenju LE HAVRE, reditelja Akija Kaurismakija, kojeg će sarajevskoj publici predstaviti glavni glumac Andre Wilms.

Tokom devet festivalskih noći, projekcije programa Open Air Sarajevo Film Festivala na Ljetnom kinu !hej posjeti više od  20.000  gledalaca.

Uz selekciju najboljih filmskih ostvarenja koje Sarajevo Film Festival predstavlja publici programa Open Air, specijalan doživljaj osigurava i gledanje filmova na velikom platnu pod vedrim ljetnim nebom. Koncept otvorenog kina kao mjesta susreta publike i gostiju Festivala pružaju vrhunski i jedinstven doživljaj Festivala.

Filmove iz selekcije Open Air sarajevskoj publici i ove godine u Ljetnom kinu !hej predstavit će autori i protagonisti filma.

Osim filma LE HAVRE koji će označiti početak programa Open Air, publika u Ljetnom kinu !hej imat će priliku pogledati i filmove BILO JEDNOM U ANADOLIJI, jednog od najistaknutijih reditelja današnjice – Nuri Bilge Ceylana, te dugoočekivani bh. film ORKESTAR, Pjera Žalice, koji će na 17. Sarajevo Film Festivalu imati svoju svjetsku premijeru.

BILO JEDNOM U ANADOLIJI publici 17. Sarajevo Film Festivala predstavit će reditelj Ceylan te brojna glumačka i autorska ekipa filma, a na dan svjetske premijere ORKESTRA u Sarajevu se očekuju brojni protagonisti filma, muzičari, umjetnici, glumci, političari koji su obilježili vrijeme u kojem je nastajala i u okvirima bivše zajedničke države djelovala grupa Plavi Orkestar kojoj je ovaj film i posvećen.

U narednim danima biće objavljena lista i ostalih filmova i gostiju iz programa Open Air 17. Sarajevo Film Festivala.

 

SFF/Informer.ba