Izdvojeno Kultura Showbiz

27. januara u Narodnom porozištu Sarajevo premijera drame “Zločin na kozijem otoku”

Premijernom izvedbom predstave “Zločin na kozijem otoku” s rediteljskim potpisom Damira Zlatara Freya, Drama Narodnog pozorišta Sarajevo zabilježit će 27. januara prvu premijeru u tekućoj umjetničkoj sezoni i Novoj godini.

Riječ je o tekstu jednog od najpoznatijih talijanskih dramatičara prve polovice 20. vijeka Uga Bettija, koji je uprizoren na mnogim pozorišnim scenama širom svijeta.

Predstava se svrstava u ljubavni triler. Na otoku na kojem žive tri usamljene žene različitih generacija iznenada se pojavljuje jedan muškarac, koji kroz određeno vrijeme stupa u vezu sa sve tri žene. Tu nastaju zaplet i drama, te različiti sukobi.

Uloge su ostvarili Rijad Ljutović u glavnoj ulozi, uz Vedranu Seksan, Almu Terzić i Jasnu Ornelu Bery.

Reditelj Damir Zlatar Frey istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da komad govori o odnosima među ljudima, te predstavlja izuzetnu mikroskicu makrosvijeta u kojem živimo.

“Predstava potiče propitivanje samoga sebe i etične vrijednosti samoga sebe i drugih, te odnos prema ljubavi. Moja životna tema je ljubav. U ovom sam komadu našao puno razloga gdje je ranjena ljubav i osobe zavedene ljubavlju. Sve osobe u ovoj priči bore se za ljubav”, kazao je on.

Frey također navodi da je ovaj tekst prethodno već radio u Sloveniji i Hrvatskoj, uvijek na kamernim scenama, naglašavajući da je ovo prvi put da će tekst uprizoriti na velikoj teatarskoj sceni. To, kazao je, postavlja nove zahtjeve za rad, a posebno za glumce.

Glumica Vedrana Seksan ocijenila je Damira Zlatara Freya rediteljem koji radi predstave što nas se tiču i dotiču, govoreći o stvarima koje su naša svakodnevnica, ne politička, već životna.

Predstava postavlja osnovno pitanje – šta ste spremni uraditi, dokle ste spremni ići i koliko ste se spremni poniziti da biste bili voljeni“, navela je ona.

Da predstava nikoga neće ostaviti ravnodušnim, jer je urađen izuzetno dobar posao, smatra glumica Jasna Ornela Bery, naglašavajući da je reditelj veoma osebujna i maštovita ličnost koja glumce motivira i inspirira da istražuju unutar sebe.

Direktor Drame NPS Ermin Sijamija ističe da se ovim komadom uvodi novi standard, estetika i pristup radu u Drami ovog pozorišta.

Fena/Infomer.ba