Izdvojeno Lifestyle Showbiz

50 godina od prve operacije ugradnje ”silikona”

Prošlo je tačno 50 godina od prve operacije ugradnje silikonskih umetaka u grudi, a danas je to druga najpopularnija estetska operacija na svijetu, s obzirom na to da joj se podvrgne čak 1,5 miliona žena godišnje širom svijeta.

Bilo je proljeće 1962. godine kada je Timi Džin Lindzi, majka šestoro djece, legla na operacioni sto bolnice “Džeferson Dejvis” u Hjustonu, američkoj saveznoj državi Teksas. U sljedeća dva sata, doktori su joj ugradili silikon u grudi i povećali obim grudi sa košarice B na košaricu C. Ova operacija je ušla u samu istoriju estetske hirurgije jer je bila prva ove vrste.

“Mislim da su na kraju ispale jednostavno savršene. Bile su mekane i pod dodirom su bile identične pravim grudima”, prisjeća se Lindzi, koja danas ima 80 godina.

Iako je sama operacija podigla njeno samopouzdanje i mada je uživala u rezultatima, ona zapravo nikada nije ni planirala uvećanje grudi. Naime, ona se obrela u bolnici kako bi sa grudi skinula tetovažu i tek tamo, u bolnici, doktori su je pitali da li bi dobrovoljno pristala na uvećanje grudi, što je bila prva operacija ove vrste, te su doktori bili primorani da traže dobrovoljce.

“Iskreno, nikada nisam patila od malih grudi. Više su me nervirale moje uši koje su štrčale, ali na kraju sam bez problema pristala”, prisjeća se ona.

Hirurzi koji su obavili operaciju su bili dva ambiciozna pionira Frenk Gerou i Tomas Kronin. Zapravo, Gerou je bio taj koji je prvi došao na ideju o novoj vrsti umetka u grudi koji je bio od silikona. Razne su priče u vezi s tim kako je došao na ideju o silikonskim umecima. Ali Tereza Riordan, autorka knjige “Inventivna ljepota”, kaže da se to desilo kada je stisnuo kesu sa krvlju (koja se koristi za infuziju) i prokomentarisao kako ga ta kesa podsjeća na oblik i mekoću ženskih grudi.

“Bio je to ključni momenat kada je on počeo da razmišlja koji materijal može biti tako mekan i elastičan. Ubrzo su se dosjetili silikona”, napisala je Riordan.

Prvi eksperiment sa silikonom uradili su na psu po imenu Esmeralda. Taj eksperiment smatrao se uspješnim jer su zaključili da je silikon bezopasan, baš poput vode. Ubrzo nakon ovoga, tim je počeo da traga za ženama koje su bile voljne da učestvuju u ovom pionirskom poduhvatu.

“Kada su me dovezli iz operacione sale u sobu osjetila sam veliki teret na grudima, kao da je su stavili nešto teško u mene”, prisjeća se Lindzi i dodaje da je nakon tri-četiri dana bol počela da iščezava.

Tokom godina sam proces ugradnje silikona je napredovao nevjerovatnom brzinom. Danas postoji i 3D predstavljanje rezultata kao i silikoni koji su u potpunosti otporni na pucanje. Naravno, danas ima nekoliko stotina oblika i veličina silikona za ugradnju.

“Kada smo mi počinjali imali smo samo veliku, srednju i malu veličine silikona dok dana imate preko 450 oblika i veličina”, kaže Bigs.

Širom svijeta povećanje grudi postala je druga najpopularnija estetska operacija, odmah iza liposukcije, koja i dalje drži prvo mjesto. Istina, u nekim zemljama, poput Velike Britanije, ugradnja silikona je definitivno najpopularnija operacije.

Kada je riječ o Timi Džin Lindzi ona nikada nije imala nekih većih problema sa svojim silikonima, a nikada nikome nije govorila o svojoj operaciji, posebno ne svojim kasnijim momcima. Tek nakon nekoliko decenija porodici i prijateljima je rekla šta je uradila.

Čak i nakon 50 godina, ona je prezadovoljna rezultatima operacije iako je mislila da će imati velikih problema s njima:

”Mislila sam da će mi se sve opustiti, a da će samo one ostati da stoje uspravno, kao prvog dana. Međutim, i one su godinama počele da se spuštaju i zaista djeluju poput pravih grudi. To me zaista iznenadilo“, kaže Timi.

Ipak, najsrećnija je što u sebi još nosi jedan djelić istorije:

“Kako god bilo, šta god ljudi mislili, predivno je znati da si u nečemu bio prvi u istoriji čovječanstva“, kaže ona.

RANIJI POKUŠAJI

– Negdje krajem 19. vijeka pokušali su da ubrizgaju parafin, ali su ubrzo odustali jer se razlijevao i na ostale dijelove tijela.

– Tridesetih godina prošlog vijeka doktori su pokušali da masne naslage, koje su uklanjali sa drugih dijelova tijela, ugrade u grudi, ali ni to nije dalo dobre rezultate.

– Tokom pedesetih godina pokušavali su sa spužvama, hrskavicom, pa čak i staklenim kuglama, ali ništa nije dalo rezultat kao silikon.

– Pokušavano je i neoperativnim metodama poput vakuumskih pumpi i raznih krema i losiona, međutim, sve je dalo slabe rezultate.
Gdje su najpopularniji?

Po broju operacija Po broju stanovnika

1. SAD                    1. Brazil

2. Brazil                 2. Grčka

3. Meksiko             3. Italija

4. Italija                  4. Kolumbija

5. Kina                   5. SAD

6. Kolumbija          6. Francuska

7. Indija                 7. Meksiko

8. Francuska          8. Venecuela

9. Japan                 9. Australija

10. Njemačka         10. Kanada

 

Nezavisne novine/Informer.ba