Lifestyle Showbiz

Američka država New York odobrila sklapanje gej brakova

Američka savezna državaNew York postala je šesta i do sada najveća država SAD u kojoj je odobreno sklapanje istopolnih brakova.

New York, treća američka država po broju stanovnika, ovom mjerom pridružiće se Konektikatu, Ajovi, Masačusetsu, Nju Hempširu, Vermontu i distriktu prijestonice Vašington (D.C)

Guverner Endru Kuomo potpisao je juče zakon koji su državni poslanici prije toga usvojili tjesnom većinom, čime je sklapanje gej brakova odobreno u američkoj državi u kojoj je i rođen pokret za prava homoseksualaca.

Borci za prava homoseksualaca nadaju se da će ta mjera u New York pospješiti jačanje pokreta u SAD i pomoći da sklapanje gej brakova bude odobreno i u ostalim državama, poslije neuspješnih pokušaja u tom smjeru poslijednjih godina.

Prva američka država koja je legalizovala gej brakove bila je Masačusets, ali za razliku od nje, Njujork neće zahtjevati prebivalište na svojoj teritoriji da bi zainteresovanima izdao dozvolu za vjenčanje.

Zbog toga je vjerovatno da će ta američka država, kako ocjenjuje agencija AP, postati magnet za gej parove iz celih SAD, koji eventualno budu željeli da se venčaju u Central parku, na primjer, ili da medeni mesec provedu na Nijagarinim vodopadima.

U znak radosti zbog nove mjere, sinoć je održana spontana ulična zabava ispred paba Stounvol in (Stonewall Inn) u Njujorku, u kome je, kako se smatra, 1969. počela borba za ostvarenje prava homoseksualaca u SAD.

Sjećanje na noć kada je policija upala u taj pab gde su se uglavnom okupljali homoseksualci i napala njegove goste, što je izazvalo proteste nekoliko hiljada pripadnika gej populacije, obilježava se svake godine 28. juna paradama i zabavama.

 

Blic/Informer.ba