Izdvojeno Jet set Showbiz

Angelina Jolie kupila zemlju od kambodžanskog zločinca

Popularna glumica Angelina Jolie je optužena kako je platila pripadniku zloglasnog kambodžanskog Khmer Rouge režima 25.000 dolara za zemlju, piše Daily Mail.

Jolie, osnivačica i humanitarne organizacije u Kambodži, je zemlju kupila od Ta Titha, bivšeg vođe Khmer Rougea koji je odgovoran za genocid s kraja 70-ih godina prošlog stoljeća. Ta Tith je jedan od trojice vođa tog režima koje je UN optužio za zločine protiv čovječnosti.

Bivši saradnik Angeline Jolie je rekao za Global Post da ga je glumica ovlastila da kupi zemljište vrijedno 25.000 dolara 2002. godine. Iste godine je Angelina u Kambodži usvojila i sina Maddoxa.

Jolie je 2005. godine u znak zahvalnosti dobila i kambodžansko državljanstvo, a sjedište njene humanitarne organizacije se nalazi u regiji Samlot, bivšem sjedištu Khmer Rouge režima. Tithu je bio potreban novac, te je zemljište prodao slavnoj glumici.

Prema tvrdnjama njenog saradnika, Jolie je znala za ulogu Titha u zločinima u toj zemlji. On je 2009. godine optužen za zločine počinjene između 1977. i 1979. godine, a tačno se navodi 13 incidenata za koje je odgovoran. Ukupno je 600.000 ljudi ubijeno u regiji kojom je on komandovao.

Još uvijek nema reakcija od slavne glumice, prenosi Source.ba.

 

Informer.ba