Film Izdvojeno Showbiz

Angelina: Muzej holokausta dostojan za film o genocidu u BiH

Rediteljski i scenaristički prvijenac holivudske dive Angeline Jolie “U zemlji krvi i meda” nakon New Yorka i Los Angelesa premijerno je prikazan u američkom Muzeju holokausta u Washingtonu.

 

Prikazivanje filma u ovom muzeju od velikog je značaja, jer se radi o najvažnijem spomeniku na području Sjedinjenih Američkih Država posvećenom stravičnom stradanju Jevreja u Drugom svjetskom ratu. Ovaj događaj su popratili i prenijeli svi svjetski mediji.

Jolie je ovom prilikom istakla da je bilo izuzetno teško napraviti film “U zemlji krvi i meda” zbog emocionalno nabijene teme, ali da je ponosna što ga je snimila i pri tome bacila svjetlo na razarajući efekt rata u BiH na njene stanovnike.

Ne samo da sam se zaljubila u njene ljude i samu zemlju nego sam osjetila da njihova priča mora biti ispričana na višem nivou” – objasnila je Jolie novinarima.

Izjavila je i to da je režiranje filma “U zemlji krvi i meda” unaprijedilo njenu karijeru te da je priču o ratu u Bosni doživjela kao nastavak svog rada u funkciji ambasadora dobre volje UN-a.

Moja interesiranja su vanjskopolitičke teme i tu je moje srce. Kombinirati to i biti dio međunarodnih odnosa na takav način, raditi na rješavanju problema i biti dio dijaloga s dobrim ljudima, moj je lični napredak” – istakla je Jolie te dodala da će neki ljudi možda njen film ocijeniti negativno zato što ga je baš ona snimila, ali da bi to uradila i da iza sebe nema jaku karijeru.

Iako se još kreće pomoću štapa, jer se oporavlja od istegnuća ligamenata, Angelinu je i na premijeri u Washingtonu podržao njen životni partner, glumac Brad Pitt, a pridružili su im se i glavni glumci filma Zana Marjanović, Vanesa Glođo i Goran Kostić.

Angelina je i svojim konzervativnim odabirom odjeće željela odati priznanje mjestu na kojem je film prikazan. “U zemlji krvi i meda” trenutno se nalazi u ograničenoj distribuciji u američkim kinima.

Film “U zemlji krvi i meda” govori o ljubavi između Bošnjakinje Ajle i Srbina Danijela. Spletom ratnih okolnosti, Ajla se nađe u logoru u kojem je čuvar upravo Danijel. Ajlu igra Zana Marjanović, a Danijela Goran Kostić.

– Nadam se da ću s Angelinom raditi na još nekim projektima. Iskustvo na filmu “U zemlji krvi i meda” bilo je fantastično i moćno – izjavila je Zana na premijeri u Washingtonu.

Glumac Goran Kostić priznao je novinarima da je bio izgubljen i zbunjen kada je upoznao Angelinu Jolie.

Ali, već nakon tri minute sjeli smo zajedno i udubili se u scenarij “- kazao je Kostić preksinoć na premijeri, piše Avaz.

 

Informer.ba