Film Izdvojeno Showbiz

Balkan: Turske serije zaradile 50 miliona dolara

Turske televizijske serije osvojile su mnoge zemlje na Balkanu i na Bliskom istoku i značajno su uticale na promjenu slike o savremenoj Turskoj.

U posljednjih deset godina u inostranstvo je prodato 65 televizijskih serija, što je filmskoj industriji donelo više od 50 miliona dolara, prenose lokalni mediji. Turski glumci su već prepoznatljivi u mnogim zemljama u regionu, a razglednice iz Istanbula koje se pojavljuju u serijama privukle su, kako se ocjenjuje, mnoge strane turiste u grad na Bosforu.

Turske serije su veoma popularne i u družavama koje su nastale poslije raspada jugoslovenske federacije.

“TV serije su velika komercijalna prilika za Tursku. To je novitet za publiku u zemlji i inostranstvu koja je dosad navikla da gleda samo sadržaje iz američke i latinoameričke TV produkcije”, kaže Izet Pintu iz kompanije za filmsku distribuciju “Global Agency”.

Televizijske serije su i pored nesumnjivog komercijalnog uspeha, izazvale i kritike konzervativaca zbog nemoralnih scena u kojima se glumci u serijama često pojavljuju bez mnogo tekstila, u ljubljavnim scenama i što propagiraju vanbračne odnose.

“Ove serije ne oslikavaju turski moral i tradicionalnu tursku porodicu. One štete našem imidžu u inostranstvu, jer su prepune iskvarenih zapleta i neprihvatljivog ponašanja”, kaže Hadži Indžekari, poslanik vladajuće proislamističke partije pravde i razvoja koja se inače godinama zalaže za ukidanje zabrane nošenja feredža u državnim fakultetima i javnim službama.

 

 

 

Ljiljan/Informer.ba