Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Varaju li muškarci žene koje vole?

Muškarci varaju i kad vole svoje žene, objašnjava američki sociolog i spisatelj, a čine to zato što žele seks s različitim ženama.

Američki sociolog Eric Anderson u svojoj novoj provokativnoj knjizi The Monogamy Gap: Men, Love, and the Reality of Cheating pokušava objasniti zašto monogamija nije za muškarce. Prema njegovim riječima, neotkrivena afera muškarcu omogućava da zadrži vezu i emotivnu intimnost, a čak i ako ga uhvate, takva opravdanja uzvišenija su nego da kaže da je namjerno varao.

Anderson je proveo i istraživanje u kojemu je sudjelovalo 120 muškaraca. Kako je otkrio, 78 posto njih je barem jednom u životu varalo, čak i kada su bili s partnerkom koju su voljeli i s kojom su planirali ostati duže vrijeme.

Sociolog ističe kako većina muškaraca ne vara partnerke zato što ih ne vole, nego zato što žele seks i s drugim ženama.

‘Društvo ne bi to trebalo osuđivati. Zašto stigmatizovati nekoga ko održava nekoliko seksualnih veza?!’ pita se Anderson. Zaključuje da muškarci žele biti emotivno monogamni, ali ‘njihova tijela žude za seksom s drugim ženama’.

Njegove teze nisu naišle na dobar odjek u javnosti, posebno među ženskom populacijom, piše huffingtonpost.com. I dio stručne javnosti smatra da on ne može donositi takve zaključke, jer smatra da uzorak na kojemu je napravio istraživanje nije relevantan.

 

Tportal/Informer.ba