Izdvojeno Muzika Showbiz

Branimir Johnny Štulić traži od Croatia Recordsa 25 miliona eura

Grupa američkih advokata uz pomoć evropskih saradnika i u ime poznatog rok muzičara Branimira Štulića ovih dana pokreće veliki sudski spor protiv Croatia Recordsa od koga će tražiti odštetu u iznosu od najmanje 25 miliona eura, navodi se u tekstu koji je Štulić napisao za Internet portal index.hr.

Do 1991. Štulić potražuje 12 miliona eura, a za ukradena autorska prava i period od 1991. naovamo još barem toliko.

S obzirom da Štulić ne daje intervjue, preko svog portparola Zorana Živkovića i urednika njegovog Youtube kanala, index.hr je zamoljen da objavi objašnjenje u kome Štulić tvrdi da Agencija zaštite malih prava (ZAMP) i dalje automatski ubire novac od njega.

Do 1990. Jugoton (koga je naslijedio Croatia Records) je prodao puno više od milion primjeraka, što znači da je uz preračunatu cijenu od 25 eura do te godine obrnuo bar 25 miliona eura bruto, piše Štulić i dodaje da ga kasnije nikad nisu izvijestili ni o čemu.

Kako Croatia Records računa sa zakonom o zastarijevanju nakon pet godina, oni uvijek znaju da će platiti taj period, što je nevjerovatan profit, koji im omogućava da nastavljaju sa pljačkom unedogled, piše Štulić.

Ističući da je 1990. godine dobio od tadašnjeg Jugotona posljednju uplatu od 2.000 eura, a otad ništa, Štulić tvrdi da Croatia Records i dalje ilegalno prodaje njegove pjesme za velike pare.

“Do 1990. potražujem 12 miliona eura, zatim dvadesetogodišnje kamate na 12 miliona, plus prevara, krađa copyrighta i bezočna eksploatacija zadnjih dvadeset godina, što se ne oprašta“, završava Štulić.

 

Informer.ba