Izdvojeno Muzika Showbiz

Čovjek koji je “otkrio” Cecu Ražnatović: Od Cece me rastavio turbo-folk

Mirko Kodić (57) virtuoz na harmonici, kompozitor i aranžer, čovjek koji je otkrio Cecu Ražnatović, kaže da uživa gledajući je u seriji “Nečista krv”

Naviru mu sjećanja na vrijeme kada je prvi put čuo slatku djevojčicu kako pjeva u jednoj kafanici u Utjehi, u Crnoj Gori gdje ima kuću.

Kada se samo sjetim koliku je tremu imala kada je čula da ću doći da je slušam kako pjeva, ona me je oduševila. Odmah sam razgovarao sa njenim roditeljima.

U to vrijeme, bio sam muzički urednik u RTB-u i kada sam je doveo u PGP, svi su bili zgranuti. Rekli su mi: “Mirko, što si doveo to djete? Znaš li ti da ovo nije obdanište?”

Mnogi, koji su zvjezdama pomogli da postanu to što jesu, žale se na njihovu nezahvalnost. Da li ste je i vi osijetili?

Ne, neću da se žalim. Ceca ne zaboravlja da me spomene kada govori o pjevačkim počecima. Ja sam joj uradio pesmu “Cvetak zanovetak”, odveo je na festival Ilidža sa kojeg se vratila kao zvijezda. O svemu sam se dogovarao sa njenim roditeljima, koji su mi vjerovali i gledali u mene kao u Boga

 A, onda ste izgubili kontakt s njom kad je otišla u Švicarsku?

Gotovo svako u tim tinejdžerskim godinama misli da sve može i sve zna. Sve je to dio odrastanja. Bila je to samo jedna prolazna faza u njenom životu. I mene su hvatale svakakve lude faze, i to mnogo kasnije, tako da nemam pravo da ikome zamjerim bilo šta.

Ceca i ja smo se udaljili kada je ona počela da pjeva drugu vrstu muzike, zvanu turbo-folk u kojoj sebe nikada nisam mogao da vidim. Ni onda, ni sada nisam bio dio toga. Svirao sam joj na svadbi, srećemo se na aerodromima, za slavu sam joj poslao poruku“.

Više se ne svađam

Nekada, dok sam pio znao sam da se žestoko posvađam sa pjevačicama, da im svašta kažem. Sada ne slušam šta lupetaju. Poslijednjih godina, samo što se ne ujedaju međusobno. Čim nema para, polude načisto pa ne znaju šta pričaju

 

Blic/Informer.ba