Izdvojeno Muzika Showbiz

Cristina Branco portugalska pjevačka diva: Bosanci trebaju biti ponosni na sevdalinku

Cristina Branco, jedna od najpoznatijih fado pjevačica na svijetu, u subotu, 17. septembra, održat će koncert u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu. Riječ je o performansu u sklopu velike evropske turneje na kojoj portugalska diva predstavlja kompozicije sa svog novog albuma pod nazivom “Fado/Tango”.

Iako skoro svakodnevno nastupa, Kristina Branko odvojila je dovoljno vremena za ekskluzivni razgovor za “Dnevni avaz”, tokom kojeg je pričala o predstojećem koncertu u bh. prijestonici, planovima, novom nosaču zvuka…

Puna dvorana

Kako se osjećate pred dolazak u Sarajevo?

Uvijek se radujem putovanjima, čak i kada nastupam i uprkos tome što su turneje posve iscrpljujuće. Sarajevo mi je ostalo u lijepom sjećanju kada sam, prije pet godina, održala koncert na sarajevskom Jazz Festu i to je do sada bio moj jedini nastup u vašoj zemlji. Dvorana je bila puna do posljednjeg mjesta, a publika je veoma pažljivo slušala. Toga se jasno sjećam“.

Koliko poznajete Bosnu i Hercegovinu?

Da budem iskrena, BiH poznajem vrlo malo. Poznata mi je nedavna historija i strašni rat koji ste preživjeli i znam da su ljudi srdačni, a priroda veoma lijepa“.

Kako biste opisali svoj novi album “Fado/Tango”?

To je nova muzika koja u sebi objedinjuje moje dvije velike umjetničke ljubavi. Raduje me da sam uspjela realizirati ovaj projekt sa svojim muzičarima onako kako sam sanjala i željela godinama da uradim”.

Porodica i prijatelji

Šta smatrate svojim najvećim uspjehom?

Moj najveći uspjeh u muzici je da radim ono što želim i volim. Veliki je uspjeh ako izbjegnete opasne kompromise koje stalno očekuju od vas i diskografi, i promotori, i publika. Teško je ostati umjetnik i živjeti od umjetnosti“.

Koliko poznajete bh. muzičku scenu?

Ne poznajem dovoljno bosansku muzičku tradiciju da bih imala relevantno mišljenje. Znam za sevdalinku i mislim da trebate biti ponosni na nju”.

Kako provodite svoje slobodno vrijeme?

To je vrijeme dragocjeno jer ga je malo. Trudim se da što više vremena provodim s porodicom i prijateljima“.

 

Tokom karijere sarađivali ste i upoznali mnoge poznate umjetnike. Ko je od njih ostavio poseban dojam na Vas?

Volim muziku i postoje mnogi muzičari koju su mi značajni i koji su na određeni način utjecali na mene. Sve što slušamo ostavlja određeni trag na nas, a, ako tome dodate i profesionalno bavljenje muzikom, onda su utjecaji neizbježni. Sretna sam što me publika prihvata onakvom kakva jesam, imajući u vidu da ne želim biti ništa drugo nego Kristina Branko i sve interpretacije, sve pjesme koje pjevam su moje priče ili moj način pričanja određene priče”.

Autentična muzika

Je li se muzika promijenila otkako se bavite njom?

Mnogo više bih mogla reći o tome kako sam se ja sama mijenjala otkad sam počela pjevati do danas. U isto vrijeme, ono što je autentično u muzici koju izvodim ostalo je nepromijenjeno“.

 

Avaz/Informer.ba