Lifestyle Showbiz

Da li je pametno imati seks sa bivšim?

Piće, razgovor uz večeru i prisjećanje na “dobra stara vremena”. Poslije pogleda u zajedničku romansiranu prošlost najčešće dolazi samo jedna stvar: unezvijereno buđenje uz bivšu ili bivšeg sa pomišlju kako ste upravo postavili novi rekord u ljudskoj gluposti.

Gotovo svi imamo neke bivše ljubavi koje smo davno otpisali i zbog kojih smo dugo lizali emocionalne rane. Bilo da ste im uručili otpusnicu zbog nevjere, iskorišćavanja ili zlostavljanja, obećali ste sebi da sa tom osobom više nikada ništa u životu nećete imati.

Najvjerovatnije ste iz stana izbacili i sve tragove nesrećne ljubavi, kada ih sretnete bježali od njih glavom bez obzira, spuštali im telefonsku slušalicu ili čak promijenili broj mobilnog telefona.

Ma koliko da zamjerate sebi, stvar je potpuno prirodna, kaže Džon Mur, savjetnik za zavisnost i autor bestselera na temu ljudskih odnosa. Prema riječima Džona Mura, seks sa bivšim partnerom ne mora uvijek da bude loša odluka.

Ipak, za većinu ljudi ideja da bivši partner postane isključivo ljubavnik nije moguća, s obzirom na emocionalni teret koje takav odnos vuče sa sobom, piše Hocuspoj.com.

Kako da onda izbjegnemo emocionalni brodolom kada se nađete pred ovom teškom odlukom? Prije svega, odgovorite sami sebi na nekoliko važnih pitanja.

– Hoće li mi seks s bivšim ili bivšom prouzrokovati emocionalnu patnju?

– Koristi li moj bivši ili bivša seks za obnovu naše veze?

– Mogu li da se ponove ružne stvari iz prošlosti ako pristanem na seks?

– Hoću li iznevjeriti sebe ako dopustim da se vrati u moj život, pa čak i samo radi seksa?

– Kako ću se osjećati poslije seksa?

– Nadam li se potajno da će biti nečeg više osim seksa?

– Hoće li mi seks sa bivšim ili bivšom stvoriti lažni osjećaj veze?

– Pristajem li na ovaj seks zbog potisnutog osjećaja krivicnje zbog prekida veze?

Ako ste se zamislili nad ovim pitanjima, možda seks s bivšim ili bivšom nije za vas. No, kako se oduprijeti privlačnosti, čak i kada znate da vas vodi na pogrešni put? Pokušajte da se prisjetite razloga zašto ste raskinuli i zamislite kakvu bi Pandorinu kutiju seks mogao otvoriti, kao i na koje biste sve načine mogli da ponovo budete povrijeđeni. Držite se svojih stavova i jasno kažite ‘ne’.

Budite svjesni da bi vaše odbijanje moglo podstaći još jače uvjeravanje da je to samo seks i ništa više, posebno ako se radi o partneru koji je za vrijeme veze bio odličan manipulator pa vas je lako navodio da radite onako kako on želi. Ne zaboravite, sa razlogom su bivši. Zašto vraćati sat unazad, kada ćete možda baš danas upoznati čovjeka ili ženu svoga života?

 

Blic/Informer.ba