Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Da li je poljubac važniji od seksa?

Poljubac je divna stvar i mnogi ga vole više od seksa. Ali da li ste znali da postoji i nauka o njemu?

Poljubac gradi put ka intimnosti, a to radi namjerno i strastveno. Poljubac je najdublja vrsta ljudske komunikacije i uređaj koji održava ljubavne odnose.

Nauka o poljupcu kaže da se na usnama nalazi najtanji dio kože i da su usne osjetljivije čak i od jagodica na prstima pa čak i genitalija.

Polovina naših kranijalnih neurona utiče na poljubac oslobađajući neuronske poruke i hemikalije koje stvaraju intenzivna i euforična osjećanja i vitalne signale o potencijalnom partneru.

Pored toga ljubljenje je i vrsta vježbe koja sagorijeva kalorije i zahtijeva značajnu mišićnu koordinaciju.

U stvari tokom ljubljenja “rade” 34 facijalna i 112 posturalna mišića. I kako da ne budete potpuno prisutni kada se strastveno ljubite? Nije ni čudo što se u drevna vremena mislilo da ljubljenjem bukvalno sjedinjuju duše jer se smatralo da se duh osobe nalazi u njenom dahu. Dvije osobe potpuno isprepletene poljupcima ujedinjuju se do potpunog povezivanja.

Neki zagovorenici nauke o poljupcu podržavaju teoriju da je poljubac neophodan i za preživljavanje vrste.

Probajte da poljubite nekoga čiji vam se miris ne sviđa. Kako se naš jedinstven miris stapa sa drugom osobom govori nam mnogo o uzajamnoj kompatibilnosti ili njenom odsustvu. Upravo zbog toga je ponekad prvi poljubac za novu vezu u isto vrijeme i poljubac smrti. Ako nam se mirisi ne poklope, veza je osuđena na propast. Atraktivnost osobe koju možemo “namirisati” je vjerovatno naša najprimitivnija odlika, ali je zato i najvažnija jer pomoću nje pronalazimo pravog partnera.

Porijeklo poljupca je i dalje misterija, ali se oralna satisfakcija koju nam ljubljenje pruža povezuje sa praistorijskim majkama koje su ustima hranile svoju djecu.

Frojd je vjerovao da je naša želja za ljubljenjem u stvari podsvjesna žudnja za davnim iskustvom sisanja mlijeka sa majčinih dojki.

Ljubljenje je dobro za nas, i to nije iznenađenje. Studije pokazuju da se intenzivnim i učestalim ljubljenjem smanjuje stres, a povećava zadovoljstvo.

Druga studija pokazuje da mali poljubac prije odlaska iz kuće može spasiti vaš život. Rezultati istraživanja su pokazali da su muškarci koji su ljubili žene prije odlaska na posao rjeđe imali saobraćajne nesreće i imali su veću platu u odnosu na pripadnike jačeg pola koji su izbjegavali ovaj ritual.

Neko je jednom rekao da su poljupci poput suza – jedini pravi su oni koje ne možete da zadržite; a za vaše dobro nemojte ih nikada štedjeti.

 

B92/Informer.ba