Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Da li lezbejkama u stvari fali samo prava “muškarčina”?

Da li bi lezbejka bila i dalje lezbejka kada bi iskusila stvarno dobar seks sa muškarcem?

Neprijateljske izjave u kojima su tema lezbejke često pokazuju odnos prema ženama uopšte. To je zabrinjavajuće, jer taj jezik prečesto ide u jednom smjeru, i to mačoističkom. Mnoge izjave ukazuju na to da je žensko podređivanje muškarcu još uvijek duboko usađeno u našoj podsvjesti. Zanimljivo je da nisu muškarci ti koji se ubrajaju u neke predstave te vrste. Prije nego što slijedeći puta progovorite, promislite šta želite da poručite. Ne samo šta želite da kažete o drugima, već prije svega šta želite reći o sebi.

LEZBEJKE ODBIJAJU MUŠKARCE

Neke lezbejke su stvarno neprijateljski nastrojene prema muškarcima, iako govorimo o manjini lezbejki i naravno nije u redu da se na bazi manjine zaključuje o svima. Uvjerenje da lezbejke odbijaju muškarce ima još jedan dublji izvor. Dolazi iz odnosa između heteroseksualno orijentisanih muškaraca i žena. Lezbejke su žene koje žele seksualni i osjećajni dodir s drugim ženama. To je jednostavna definicija bez nepotrebne negativne konotacije o odbijanju, koje služi prije svega širenju ideje da lezbejke žele da ugroze postojeći poredak društva. Osim što se ta izjava pogrešno koristi za lezbejke, ali one nisu jedine, koje su predmet takvih bockanja.

Isto što se priča za lezbejke, može se čuti i za žene koje imaju čvrsto postavljene svoje kriterijume i ne prihvataju svakog muškarca. I one su žrtve takvog govora mržnje. Izvor je isti. Puno puta su meta i od strane muškaraca kao i od strane drugih žena. Za te žene se govori kako smatraju da su nešto više, da su fine, uzvišene. Čini se da je jedina prava mogućnost koja postoji samo ta da je žena postaje potpuno luda zbog svakog testosterona na dvije noge.

LEZBEJKA NIJE UPOZNALA PRAVOG MUŠKARCA

Lezbejku može da izliječi pravi ljubavnik. U toj tvrdnji možemo naći čak dva pogrešna uvjerenja. Prvo je to da je lezbejstvo bolest koju je potrebno izliječiti. Drugo pogrešno uvjerenje je da pravi ljubavnik liječi žene. Uvjerenje da lezbejka još nije upoznala pravog muškarca vrlo jasno pokazuje da se žene danas još uvijek smatra pasivnim akterkama onoga što im muškarac da i da je seksualnost nešto što muškarac radi ženi. I ako je heteroseksualna žena nezadovoljna, to je zato jer još nije našla pravog muškarca. Ustaljeno razmišljanje je: ako je žena u seksu nezadovoljna, mora dalje da traži ljubavnika koji će je zadovoljiti.

Dobar ljubavnik nije rješenje (ili lijek) za lezbejke, niti za heteroseksualno orijentisane žene. Istina je da nismo kompatibilni sa svim ljubavnicima. Istina je takođe da bismo mogli ponekad da idemo na kraj svijeta, ali ipak ne bismo našli ono što tražimo, jer je problem u nama samima i u našem doživljavanju samih sebe kao pasivnih primateljki.

Kao što nisu bolesne lezbejke, nisu bolesne ni heteroseksualno orijentisane žene, koje možda u muškarcu traže nešto više. Nažalost, kao i lezbejke, i one predstavljaju prijetnju postojećim vezama. Takođe prijetnju predstavljaju i žene koje su aktivne u traženju muškaraca i zato se više puta prozivaju kao lake. Ni Snežani nije bilo dato da dugo uživa sa sedam patuljaka. Ubrzo je došao princ i od nje napravio poštenu ženu.

ŠTA NAM STEREOTIPNA UVjERENJA O LEZBEJKAMA GOVORE O ODNOSU PREMA ŽENAMA

Stereotipe o lezbejkama hrane i podstiču stereotipna uvjerenja o ženama uopšte. Stereotipno uvjerenje o lezbejkama ustvari dolazi iz (posljedica je) stereotipnog uvjerenja o muškarcima i ženama. Ta uvjerenja su pak utemeljena na zavisnosti žena od muškaraca. Ne samo muškarci, već i same žene pojačale su zavisnost svoje sreće i ispunjenosti od dobrog ljubavnika.

O tome šta se dogodi sa ženom koja pasivno čeka svog spasioca i on tada dođe više nego riječito nam pričaju neke bajke koje su pravi klasici. Uzmite u ruke još jednom Trnovu ružicu, koja je, usput budi rečeno, napisana prije 300 godina. Njen život je bio mrtav dok se nije pojavio on, koji joj je udahnuo život. Krasan rezime sadašnjosti.

Istina je da dobar seks otjera mnoge sive oblake, ali za dobar seks nisu potrebni aktivan ljubavnik i pasivna ljubavnica. Žene su uvjerene da su muškarci ti koji u seksu sve rade i očekuju da se seks dogodi magično. Ako je pravi ljubavnik, usreći će je i ispuniti. Posljedično se žene više puta prepuštaju na milost i nemilost muškaraca. Čekaju na njihove odluke, pa je tako nekim ženama još uvijek neshvatljivo da osvajaju i da aktivno učestvuju u svom životu.

Posljedica je čitava horda nezadovolj(e)nih i ljutih žena, koje su same sebe uvjerile da sa njima nešto nije u redu, ako ne nalaze zadovoljstvo u ulozi koja im je dodjeljena, piše Intimate Medicine.

 

Informer.ba