Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Da li se od slomljenog srca umire?

Ideja da voljena osoba može umrijeti od slomljenog srca bila je inspiracija za mnoge pjesme i sonete. Međutim, naučnici sada pokušavaju da ustanove da li to može biti istina.

Studija pokazuje da ako je supružnik primljen u bolnicu zbog ozbiljne bolesti, rizik od smrti raste za muža ali i ženu. A ako supružnik umre, rizik da će se i njegovom partneru desiti isto nakon nekoliko mjeseci, značajno raste.

Istraživanje pod rukovodstvom američkih naučnika, prvo je te vrste koje proučava takozvani “teret staratelja” – efekat partnerove bolesti na supružnika i povećanog rizika od smrti.

“Kada neko od supružnika završi u bolnici, povećava se rizik od smrti kod partnera i tako ostaje do dvije godine. Naša studija pokazuje da su ljudi povezani na takav način da zdravlje jedne osobe utiče na zdravlje druge,” rekao je Nikolas Kristakis, profesor medicinske psihologije.

Kristakis je sa kolegama proučavao više od pola miliona parova starijih od 65 godina, između 1993. i 2001. godine. Rezultati pokazuju da ako je jedan od supružnika hospitalizovan, rizik od smrti drugog supružnika raste do 22%.

Najveći rizik je prvih mjesec dana nakon partnerove hospitalizacije ili smrti.

U tom periodu, ako žena umre, rizik da će se isto desiti i mužu raste do 53%. Ako suprug prvi umre, žene imaju 63% šanse da dožive isto.

Studija je takođe došla do zaključka da neke bolesti više utiču na takvo stanje, a neke manje.

Ako je ženi potreban tretman za liječenje raka debelog crijeva, skoro da ne postoji rizik da njen suprug umre. Međutim ako partnerka pati od bolesti srca, rizik od muževljeve smrti raste za 12%.

Dalje, ako je muž u bolnici zbog neke psihijatrijske bolesti, rizik od smrti kod žena se povećava na 32%. Ali ako partner pati od demencije, žena je pod rizikom za smrtni ishod od 28%.

“Bolest supružnika povećava stres kod partnera ili ga lišava društvene, emotivne i ekonomske podrške,” kaže profesor Kristakis.

 

Srna/Informer.ba