Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Da li ste pretjerali sa ljubomorom?

Ako imate dečka ili muža koji otvoreno flertuju sa drugim ženama, ili ako vi znate da vas vara, ljubomora je prirodna reakcija. Ali kada ljubomoru sami kreiramo, a nema veze sa stvarnošću, to je kao otrov koji uništava vaš život i samopouzdanje. Ljubomora se zasniva na strahu, kao zeleno čudovište koje ste kreirali iz sopstvene mašte.

Mnoge žene smišljaju izgovore za svoje ljubomorno ponašanje. One pokušavaju da opravdaju to što špijuniraju svog muškarca, kao da one nisu odgovorne za svoju ljubomoru. Ali, istina je da ljubomora čini da se osećamo loše. Ona je neprivlačna i ubija ljubav u vezi.

Da li je vaša ljubomora je otišla predaleko?

Jeste, ako:
1) Stalno provjeravate šta vaš muškarac radi preko društvenih mreža.

2) Ne možete se zaustavite da ne provjerite koga je zvao mobilnim i pregledate poruke koje je dobio u toku dana njemu iza leđa.

3) Stalno ga zivkate i šaljete muu SMS u toku dana samo da bi saznali gdje je.

Ako ste se prepoznali u makar jednoj od ovih stavki, vi ste u nevolji. Kada počnete da se petljate u lične poslove vašeg čoveka, izgubili ste kontrolu nad svojim dostojanstvom i ponosom. Vašem odnosu sada nedostaje jedna od najvažnijih osobina da napreduje: povjerenje. Čak i ako vam daje razloge da budete sumnjičave, svejedno ste odgovorni za to kako se ponašate u vezi.

Dakle, šta možete da uradite da biste se riješili ljubomore koja vam isisava energiju i sreću u životu? Morate da je iskorjenite. Ljubomora se bavi više onim kako vi na sebe gledate nego kako vaš muškarac gleda na vas. Ako ste opsjednuti njegovim životom, to je siguran znak da ne obraćate pažnju na svoj.

Ako mislite da je vaš čovek više zainteresovan za druge žene nego za vas, može biti da mislite da su one vrijednije njegovog interesovanja nego vi. Ako vas vaš muškarac privlači, vi ćete vijerovati da je isti slučaj i sa drugim ženama i to može da bude zastrašujuće, posebno ako sumnjate u sopstvene vrijednosti. Možete da počnete da vjerujete da je svaka druga žena atraktivnija i zanimljivija nego što jeste. kada stignete do te tačke, izgubili ste sebe.

Dakle, kako da promjenite svoj iracionalni osećaj ljubomore?

Morate da skinete oči sa njega i počnete da radite na sebi. Važno je da se suočite sa izazovom preuzimanja kontrole nad sopstvenim životom prije nego što uništite sve šanse za ljubav.

Preduzmite korake koji će ojačati samopouzdanje i samopoštovanje. Jedini način da se osjećate dobro u svojoj koži je da učinite stvari na koje ćete biti ponosni. To je potpuno suprotno od onoga što ste radili. Negativne akcije nose sa sobom negativne emocije, pa jedino sa čim ćete završiti su osećaj krivice, kajanja i stida.

Osjećanja koja gajite prema svom muškarcu će uvek biti odraz kako vidite sebe. Ako ne vijerujete sami sebi, ne možete da vijerujete ni njemu. Ako ne možete da volite sebe, nećete vjerovati da ste voljeni.

 

Smedia/Informer.ba