Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Da li svaka žena može doživjeti vaginalni orgazam?

Dilema vezana za vaginalni i klitoralni orgazam

Mnogi stručnjaci se još uvek dvoume kada pokušavaju da odgovore na pitanje postižu li žene orgazam klitoralno ili vaginalno. Potpuno je sigurno da žena, koja pokaže zanimanje za klitoris, neće upoznati užitak vaginalnog orgazma dok je djevica. Običaj masturbiranja kod nje naime učvršćuje uverenje da je orgazam u principu klitorisne prirode. Osim u izuzetnim slučajevima, svaka žena uz pravilno stimulisanje može doživjeti orgazam.

Obzirom na to da sve žene mogu da postignu klitoralni orgazam, nerazumno ih je dijeliti u dvije grupe: one koje doživljavaju klitoralni orgazam i one koje doživljavaju vaginalni orgazam.

Tačka G je promjenila razmišljanje

Neke žene uz klitoralni ne mogu da dožive i vaginalni orgazam. Rezultati dobijeni tokom istraživanja pokazali su da mnoge žene nikada nisu doživjele vaginalni orgazam. Ipak je nemoguće utvrditi, da li bi ga postigle s nekim drugim partnerom. Od kada se zna za postojanje G tačke, smatra se kako je moguće da je orgazam nazvan vaginalnim zapravo orgazam povezan sa stimulisanjem G tačke.

Rekli smo da sve žene doživljavaju klitoralni orgazam. Šta znamo o mogućnosti postizanja orgazma kod onih žena, kojima je ritualno odstranjen klitoris? Čini se da neke od njih doživljavaju čisti vaginalni orgazam. A neke od njih mogu postići klitoralni orgazam stimulisanjem ožiljka na mjestu klitorisa.

Kako žene doživljavaju nemogućnost postizanja orgazma?

Naglašavamo, reč je o patološkim slučajevima. Svaka bi žena trebalo da može da postigne klitorisni orgazam. A, ako ne može, bilo zato jer partner nepravilno postupa ili ne želi da se sama stimuliše, nakon odnosa će biti razdražljiva i napeta, što poslije dužeg razdoblja postaje znatna smetnja u odnosima među partnerima.

No ipak, sve žene ne pridaju orgazmu isti značaj. Zbog sklonosti sentimentalizmu prednost daju milovanju i nježnostima prije nego radnjama koje imaju čisto seksualnu vrijednost. Uživaju u seksu i ne pokušavaju da postignu orgazam po svaku cijenu. Ponekad ga čak simuliraju kako bi zadovoljile partnera.

Takva situacija, koja se može podnositi na početku veze, kroz mjesec ili godinu dana postaje izvor nesporazuma. Zato je dobro da oba partnera uče u seksualnom životu i otkrivaju nove mogućnosti za prevladavanje teškoća.

Da li je istovremenost orgazma uslov uspješnih seksualnih odnosa?

Nema sumnje da istovremeni orgazam znači povećani užitak i poželjno je da pokušaju da ga postignu svi parovi. A to od muškarca zahtjeva veće suzdržavanje, kako bi se orgazam odgodio do trenutka orgazma partnerke. Ona opet može da smanji fazu platoa, kako bi se uskladila s partnerom. Očito je da takva istovremenost, kojoj prirodno teže svi parovi, od oba partnera zahtjeva određeni napor. A svaki napor umanjuje mogućnost koncentracije na sopstveni užitak.

Zato se s vremena na vrjeme mnogi parovi opuste, usredsrede na sopstveni užitak i ne pokušavaju istovremeno da postignu orgazam. Pri tome pomažu tehnike felacija i cunilingusa, što ih izvodimo do samog orgazma.

Treba da budemo svjesni fizioloških i psiholoških razlika među polovima

Ali, nije dovoljna sama osvešćenost. Potrebno je da budemo svjesni tih razlika, kako bismo mogli da promjenimo određene stvari. Naime, pogrešno je mišljenje da:

– muškarac koji ne može das postigne orgazam ne postoji,

– muškarac poznaje samo jednu vrstu orgazma, dok žena poznaje tri: simultano

ili sukcesivno: klitoris, vagina, tačka G,

– orgazam kod muškarca može biti vrlo kratak i nikada nije takav kao kod žene.

Na psihološkom nivou između muškarca i žene postoji još jedna razlika u tome što je žena za muškarca objekat želje i svjesna je toga. Obrnuti slučaj ne postoji, osim kao izuzetak. Zbog toga se muškarci i žene ponekad pitaju »ko kome pruža užitak«.

Šta to znači? Kada žena miluje muškarca, zna da to radi zbog njegovog užitka. A kada muškarac stimuliše, miluje ženu, ona može da misli da to čini zbog njenog užitka. Ali pazite! Isto tako može da misli da to čini zbog svog užitka. Ako prevlada poslijednje, žena može da živi u uvjerenju kako je za njega samo »objekat«, što može dovesti do nesuglasica i nerazumjevanja među partnerima, piše Intimate Medicine.

 

Informer.ba