Izdvojeno Muzika Showbiz

Damir Urban večeras u Coloseum Clubu

Ove subote, 10. marta u 22 sata, u Coloseum Clubu će koncert održati vjerovatno najkompletniji muzičar naših prostora i čovjek nevjerovatne karizme – Damir Urban.

Pobrojati cijelu diskografiju ovog hrvatskog muzičara bi bio zahtjevan i obiman posao. No, ono što možemo reći za njega jeste da tokom 1986. nastaje grupa “Laufer” u kojoj je autor tekstova, koautor muzike i vodeći vokal.

Prvi album Laufera “The best of…”, s hitovima “Moja voda”, “Svijet za nas”, “Lopov Jack” i dr. izlazi 1993.

Godine 1996. izdaje prvi samostalni album, “Otrovna kiša”, koji je snimio uz pomoć prijatelja okupljenih pod imenom 4.

Album, na kojem se nalaze hitovi “Astronaut”, “Nebo” i “Robot”, nominovan je za nagradu Porin i to u tri kategorije: za najbolji video broj (“Nebo”), za najbolju produkciju, te najbolju snimku albuma.

Prošle je godine izdao album akustičnih obrada nekih od njegovih najpoznatijih hitova nazvan „Urban i Hauser“, čiji je aranžman radio Stjepan Hauser.

Kako i sam Urban kaže: „Sarajevo mi je čudo grad. Čudo publika! Mi smo kao bend profunkcionirali upravo u Bosni, uglavnom u Sarajevu i uvijek se radujem povratku u njega.“

Damiru Urbanu se, bez sumnje, jednako raduje i sarajevska publika koja svaki koncert ovog Riječanina očekuje s nestrpljenjem.

 

Informer.ba