Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Deset pravila za život prepun ljubavi

Bilo da ste u vezi, braku ili negdje između, ovih deset pravila će vam pomoći da uzmete ono najbolje od života i ljubavi.

Pravilo  1: Gledajte kroz prizmu ljubavi
Gledajući vašeg partner kroz prizmu ljubavi, a ne sa strahom automatski podiže vaš odnos na viši nivo. Kada možete da ostanete mirni i obratite pažnju u onim trenucima kada projektujete strah, možete da se prilagodite i isfiltrirate vaše emocije na više načina. Tako se često osjećamo ogorčeno ili bijesno, ali ako se bolje zagledamo shvatićemo da je u korjenu svega strah. U onom trenutku kada u prvi plan stavimo jezgro dobrote našeg partnera umesto da se fokusiramo na njegovu “krivicu“, on će biti slobodan da nam pokaže svoj maksimum, što ubrzava proces pomjeranja naše perspektive od krivice i anksioznosti do prihvatanja i mira.

Pravilo  2: Opraštajte
Spremnost da oprostimo sebi i partneru, kao i da se promjenimo kada je to neophodno znači da je u toku proces čišćenja. Svi mi pravimo greške, to je ljudski. Ali kada se prije svega čvrsto držimo gunđanja to izjeda naš smisao za mir i spokojstvo. Ako niste spremni da praštate, možete da se zapitate za koju to crtu vašeg ega ste vezani. Da li želite da nastavite život sa nerješenim pitanjima koja vise nad vama?
Kada jednom zauzmemo određeni stav i odbijamo da prihvatimo tuđe mišljenje, uvek možemo naći izgovore koje takav stav opravdavaju. Ili jednostavno možemo da pokušamo da nađemo mirno rješenje. Umjesto da krivite ili stavljate izgovore u prvi plan, bolje je raščistiti stvari i krenuti napred.To nije razlog da ostanemo u disfunkcionalnoj situaciji već prilika da prihvatimo nevinost onog drugog. Jednom kada to uradimo, dobijamo-ili dajemo-slobodu da se izvučemo iz “nerješive“ situacije.

Pravilo  3: Kada zagusti, opustite se
Opušten stav kada vremena postanu teška, pretpostavljajući da će “i ovo sve proći“, vam omogućava da primate sve životne udarce uspravno. Ako znate da će se pojedine stvari neminovno pojaviti kao izazov u vašem životu, u trenutku kada se to desi vi možete da budete uzdržani i istrajni. Problemi mogu postati još gori kada se upinjemo iz petnih žila i pokušavamo da na silu dođemo do rješenja. Opuštenim stavom u trenutku kada se problem pojavi ostaćemo fleksibilni i otvoreni za inspiraciju i potpuni uvid u situaciju.

Čak i ako imate poteškoća da se opustite, možete bar posmatrati sebe kako i zašto doživljavate stvari veoma ozbiljno, što vam samo po sebi pomaže da se odvojite od iskustva anksioznosti. Šta god se sada događa neće se dešavati zauvijek, tako da samo nastavite da dišete kroz situaciju i vidite da li možete da stvari podnosite sa malo manje ozbiljnosti.

Pravilo  4: Fokusirajte se na lekciju vaše veze koju niste savladali
Zagledavanjem u dinamiku vašeg odnosa dobijate odraz onoga što treba da naučite. Taj odraz će vam pomoći da se usredsredite na ono što je stvarno važno. Ponekad se izgubimo u obrascima veze koja počiva na svakodnevnici i tako gubimo iz vida potencijal naše duše da nas približi sagledavanju naše jedinstvenosti. Najbolji način da uvidimo na kojim stvarima treba da poradimo je da posmatramo ko smo i šta radimo u kontekstu veze. Svaki put kada prepoznate vaš impuls za stvaranjem udaljenosti prije nego li intimnosti, treba da se potrudite da se prilagodite i pokušate da se vratite na pravi put.

Ova veza, baš kao i sve ostale, treba da bude dio našeg životnog puta da razvijemo svoj najveći potencijal. Do saznanja dolazimo kada smo u interakciji sa našim partnerom, i na taj način stičemo saznanja i o sebi.

Pravilo  5: Predajte se – odajte se duhovnom rješenju
Kada ne znate kako da rješite vaše probleme, molite se i meditirajte, predajući odluke duhu. Molitva i meditiranje usaglašavaju vašu ograničenu energiju sa onim svemoćnim. Naravno, ne dobijamo sve odgovore, ali kada isporučimo sva svoja ograničenja višoj sili, naš teret je odjednom lakši. Moramo da budemo odgovorni za svoje riječi i dijela i da budemo spremni da radimo na onim situacijama u kojima osjećamo nemoć. Treba da ostanemo prisutni i oprostimo. Pored toga, naše stvaralačke snage pokreću duh. Moleći se, tražimo pomoć i uputstva, a meditacijom pročišćavmo um, tako da odgovor postaje očigledan.

Pravilo 6: Poštujte životni put vašeg partnera

Poštovati odluke vašeg partnera i omogućiti mu prostor da pronađe sopstveni put šalje jasnu poruku poštovanja. Ljudi moraju da rade stvari na svoj način i u svoje vrijeme. Ako pokušate da pomognete gdje se od vas pomoć ne traži, vi šaljete signal nedostatka vjere u svog partnera. Ako se povučete i vjerujete da je vaš partner jak i inteligentan, snaga i inteligencija su ono što će on vjerovatno naći i pokazati.

Iako smo svi na tom putu realizacije i nadogradnje zajedno, svako od nas je jedinstven u svojoj lekciji koju treba da nauči, a na način na koji nešto može da bude potpuno drugačije od onoga kako je neko drugi mogao da odradi takvu situaciju. Budite sigurni da je duh je na djelu u svim našim životima, i dajte sebi predaha od nadgledanja ličnog poslovnog puta vašeg partnera.

Pravilo 7: Nastavite da rastete i razvijate se

Nastojeći na svom ličnom rastu znači da ćete zadržati svoj um oštrim i vašu svesnost budnom. Čitajte, proučavajte i prisustvujte predavanjima, nemojte da mislite da već sve znate. Onog trenutka kada pomislimo da smo sve u potpunosti shvatili je u stvari trenutak kada će sve oko nas početi da se raspada. Arogancija ne ostavlja prostor za intimnost ili rast, a svakako nije dio duhovnog programa razvoja. Kada uronite u učenje, uvek ćete imati nove vještine i interesovanja da sve to primjenite i na odnos, a time će i vaša veza uvijek bit zdrava i svježa.

Pravilo  8: Budite kreativni
Kada pratimo svoju kreativnost održavamo se povezanim sa onim što nas pokreće i inspiriše. Podstičući svoju kreativnu stranu, postajete i manje zavisni od partnera i dobijate osećaj celovitosti. Kreativna energija je sila koja nam donosi novi teren. Kako bi održali ljubav, moramo da stalno dodajemo gorivo koje nas inspiriše na najdubljem nivou. Takođe, kreativnost uravnotežuje ego i intelektualnu stranu života, ona nas uči da se igramo i zabavljamo. Kada angažujemo naše strasti, mi zračimo strastvenom energijom i time održavamo interes naših partnera za nas, kao i naše sopstveno osećanje ispunjenosti.

Pravilo # 9: Budite prisutni-živite sada
Prisutnost nas drži u trenutku i mjestu gde se život u stvari odvija. Život ne postoji u budućnosti i prognozama ili prošlosti i pritužbama, sve što imamo sigurno je upravo ovde i sada. U svakom trenutku mi učimo nešto, ali ako užurbano pokušavamo da se promjenimo ili kontrolišemo život, ispustićemo onu dozu sreće koja je bila namenjena baš nama.

Dozvoljavajući sreći da se razvije bez pokušaja da se mješamo i kontrolišemo situaciju, kretaćemo se kroz život sa puno više lakoće i jednostavnosti. Kada prestanemo da se opiremo, bilo koja negativna situacija ili emocija će naći svoj način da se razrješi. I po istom principu, kada smo potpuno budni i svjesni, u svakom trenutku, mi smo otvoreni za suptilna čuda koja se dešavaju svuda oko nas. Živjeti u sadašnjosti, danas, omogućava nam da vidimo našeg partnera baš onakvim kakav on i jeste, da ga jasno čujemo i razumijemo i uzvratimo mu na oštrouman i suptilan način.

Pravilo  10: Njegujte zahvalnost
Budite zahvalni za ono što imate sada. Tamo gdje ste usmjerili vaš fokus je mjesto gde treba da ostavrite vaše kreativne namjere, tako ako želite život u izobilju, budite zahvalni za recimo vitalnost koju sada imate. Ako želite duhovnu vezu, budite zahvalni za sve takve trenutke. Zahvalnost je kao sjeme biljke, ona raste jer se zaliva i hrani. Pokažite svom partneru šta cijenite kod njega i neka zna da ima pozitivan efekat u vašem životu. Potvrđivanje i dobra volja i vama će se vratiti istom mjerom.

 

Semdia/Informer.ba