Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Devet razloga zašto je seks dobar za vaše zdravlje

Povećava plodnost, sprječava rak prostate i inkontinenciju, djeluje umirujuće i štiti od bolesti srca – samo su neki od razloga zašto je prakticiranje seksa dobro za vas.

Dobar način za testiranje vida

Seks opušta mišiće i ublažava napetost u području vratnih mišića, a može sugerirati i probleme s vidom, napominje američki psiholog Arun Ghosh. Ako vam se vid zamuti nakon seksa, to je jasan znak da biste ga trebali prekontrolirati.

Štiti od bolesti srca

Irski znanstvenici dokazali su da prakticiranje seksa tri puta sedmično može prepoloviti rizik od srčanog ili moždanog udara. Druga studija u Izraelu utvrdila je da žene koje su imale dva orgazma sedmično imaju i do 30 posto manju vjerojatnost od obolijevanja od srčanih bolesti od onih koji nisu uživale ​​u seksu.

Učvršćuje kosti

Redoviti seks povećava produkciju estrogena kod žena, hormona koji zaštitno djeluje na zdravlje kostiju. Nedostatak istog nakon menopauze je povezan s osteoporozom.

Povećava plodnost

Učestali seksualni odnosi poboljšavaju kvalitetu sperme. Ako pokušavate začeti, sperma mora biti svježa, a ne stajati u prostati nekoliko dana, napominje Ghosh.

Štiti od raka prostate

Istraživanja pokazuju da muškarci u 50-ima koji redovito prakticiraju seks rjeđe obolijevaju od raka prostate od onih koji to ne čine. Glavni razlog tome jest redovito pražnjenje prostate.

Pomaže u prestanku pušenja

Pušenje osim što uzrokuje rak pluća, izaziva i probleme s potencijom kao i smanjenje penisa. Pušenje je također poznat uzrok erektilne disfunkcije, jer uzrokuje otvrdnuće arterija i koči protok krvi.

Prirodan sedativ

Za muškarce je dobar orgazam poput sedativa jer opušta mišiće zbog čega mnogi muškarci nakon njega zaspu, ističe Ghosh. Kod žena tokom orgazma dolazi do otpuštanja serotonina, poznatijeg kao hormona sreće, što razbistruje um i pomaže u liječenju depresije.

Sprječava pojavu inkontinencije

Tokom seksa žene vježbaju mišiće zdjelice kroz koje prolazi protok urina. Učvršćivanjem tih mišića smanjuje se curenje i rizik od inkontinencije, istaknula je britanska ginekologinja, Gillian Vanhegan.

Ili ga koristite ili ga ‘izgubite’

U istraživanju koje su proveli finski znanstvenici muškarci koji su prakticirali seks manje od jednom sedmično dvaput vjerojatnije će razviti erektilnu disfunkciju od onih koji su ga prakticirali barem jednom dnevno.