Lifestyle Showbiz

Djeci s dvije mame otac ne nedostaje. Upravo suprotno!

Belgijska doktorica Isabelle Stuyver pobudila je poprilično zanimanje na kongresu u Mariboru, gdje je izložila istraživanje Klinike u Ghentu koji su od rođenja do adolescencije pratili djecu rođenu iz doniranih zametaka. Izložila je da sudjelovanje donora uopće ne utječe na razvoj djeteta. Bilo da je donirana sperma, jajna stanica ili embrij. Promatran je psihički razvoj djece rođene iz donirane sperme heteroseksulanim parovima i lezbijskim parovima.

Otkrivanje porijekla

Zanimao ih je odgovor na pitanja: hoće li djeci s jednom ili pak dvije majke faliti otac i odnos koji bi s njim izgradili, te da li na razvoj djeteta utječe tajnovitost vezana uz njegovo porijeklo. Od 94 heteroseksulane obitelji s djecom rođenom uz pomoć donora, ustanovila je da na odnos otac-dijete ne utječe činjenica da nisu genetski povezani. Samo je nekoliko obitelji otkrilo djeci njihovo porijeklo, ali do dobi od 12 godina ne otkrivanje nije imalo teže posljedice. No, djeca u tinejdžerskoj dobi, pak, teže reagiraju kada saznaju kako su nastala i da su im roditelji to prešutjeli. I u tim situacijama više ispašta majka kojoj djeca više zamjeraju nego ocu. U 30 promatranih lezbijskih obitelji istraživanje je bilo usmjereno na odgovor fali li djeci u tim obiteljima uloga oca i hoće li ta djeca i sama u budućnosti tražiti samo partnera istog spola. Promatrali su malu djecu do 6 godina, adolescente od 12 i starije tinejdžere do 18 godina. Pokazalo se da su djeca iz ovakve obitelji stabilna, psihički i socijalno, te da su povezaniji s majkom nego u djeca u “normalnoj” obitelji s ocem.

Manje problema

Čak su i majke imale bolji odnos s djecom nego majke u tradicionalnoj obitelji. Utvrdila je da su odnosi djeteta s istospolnim roditeljima jako dobri i da uloga oca ne nedostaje, već se kompenzira kvalitetnim i otvorenim odnosom s majkom. Djeca nisu zbog majke “na čelu obitelji” imala problematičan odnos prema drugimobiteljima i vršnjacima. Dapače, djeca iz tihobitelji imala su manje problema s drogom, alkoholom, depresijom, a većina se izjašnjavala kao heteroseksulaci. Doktorica je zaključila da je važnije kako obitelj funkcionira, kolika je podrška djeci, nego je li tradicionalna ili istospolna.

 

Jutarnji.hr/Informer.ba