Lifestyle Showbiz

Do svježeg lica bez bora za nula maraka

Zato što smo zaboravni, često u žurbi pa ne stignemo ni duboko udahnuti, jer rijetko osjetimo istinsko zadovoljstvo, jer smo lijeni i jer ne ulažemo ni minimalno u njegu svog lica i tijela, bore dobijemo i prije nego bismo to trebali. Učinite sve obrnuto i sačuvajte mladoliki izgled.

Već godinama upozoravaju da se klonimo UV zraka, no i visoka nivoa stresa nije dobra za kožu. Zbog stresa se izlučuju neuropeptidi (hemikalije na završecima živaca kože) koji izazivaju upalne procese kože, što ubrzava starenje. Dobro je ipak znati da postoje i besplatni, jednostavni postupci koji poništavaju uticaj stresa. Iskušajte ih i pripremite se na mladenački izgled kože:

1. Uhvatite dah

U žurbi i stresu srce počne ubrzano kucati, a krvni pritisak može naglo skočiti. ‘Duboko udisanje zaustavlja nervne završetke da ispuštaju neuropeptide’, rekla je dr. Susan Blum s Mount Sinai School of Medicine u New York Cityju. Da biste se opustili, duboko udahnite, tako da vazduh napuni vaš abdomen, zatim polako izdahnete dok se ne ispušete. Ponovite par puta.

2. Lice operite čim dođete kući

Ljekari su zapazili da žene često preskoče noćnu njegu lica, jer zbog umora samo žele u krevet. Da biste tome doskočili, lice operite i smirite kožu čim ste oprali ruke. ‘Moji pacijenti kažu da im ovo zaista pomaže u održavanju rutine’, kaže dr Jessica Wu, profesorica dermatologije na Univerzitetu Southern California i autorki knjige Feed Your Face.

3. Seks može pomoći

‘Seksualni odnos podstiče izlučivanje beta endorfina, što pomaže u zaštiti kolagena u koži, dok izlučivanje oksitocina snizuje nivo kortizola’, kaže dr Amy Wechsler, dermatologinja iz New York Cityja, koja predaje na Weill Cornell Medical College.

4. Pokušajte s vrlo laganom tjelovježbom

Vježbe rastezanje i slične vrste razgibavanja smiruju živce. ‘Tu je manje važno koliko dugo vježbate, a više da vježbate redovno, čime trenirate tijelo da se brzo smiri’, kaže dr Blum.

I samo 10 minuta laganog razgibavanja može biti korisno.

5. Masažom uklonite bore

Mnoge žene u Kini i Japanu svakodnevno masiraju lice. Petominutna masaža odmah učvršćuje kožu. Ali treba znati kako. ‘Morate masirati limfne čvorove kako biste izbacili vodu i spriječili otečeni izgled lica’, kaže Joanna Vargas iz poznatog kozmetičkog salona Joanna Vargas Salon u New York Cityju, čiji su klijenti Rachel Weisz i Sofia Coppola.

Na lijevoj i desnoj ruci skupite kažiprst i srednji prst. Postavite ih odmah ispod uha i masirajte u nježnim kružnim pokretima niz vrat do ključne kosti. Ponovite pet puta. Zatim podignite bradu i postavite prste odmah ispod brade. Kružeći prstima po liniji vilice dođite do ušiju pa opet niz vrat. Ponovite pet puta. Ako ste otečeni ispod očiju, pažljivo masirajte kožu od unutrašnjeg ugla oka prema vanjskom, a zatim od sljepoočnica prema dole po rubu lica. Zadnji korak: pogledajte svoje opušteno lice u ogledalu.

 

Magazin/Informer.ba