Lifestyle Showbiz

Dobna granica seksualnih odnosa sve niža

Članovi organizacije Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i predstavnici Bayer HealthCarea obilježili su danas, u suradnji s lokalnim omladinskim centrima, Svjetski dan kontracepcije.

Svjetski dan kontracepcije obilježen je u sklopu projekta “Moja prava, moja odluka”, a podrazumijeva niz aktivnosti, između ostalih, postavljanje info pultova na centralnim mjestima u Banjoj Luci, Bihaću, Bijeljini, Brčkom, Doboju, Gračanici, Grdačcu, Ilidži, Istočnoj Ilidži, Laktašima, Milićima, općini Novi Grad Sarajevo, Prijedoru, Tešnju, Tuzli, Velikoj Kladuši, Vlasenici i Zvorniku.
Info pult postavljen je i ispred sarajevske Katedrale, a aktivisti su razgovorom s posjetiocima i dijeljenjem informativnog materijala nastojali skrenuti pažnju na važnost reproduktivnog zdravlja i prava mladih u dobi između 14 i 26 godina.
Dobna granica za stupanje u sekualne odnose je sve niža, a broj adolescentnih trudnoća je u porastu. Rezultati istraživanja pokazuju da je skoro 20 posto mladih u BiH u dobi od 15 godina već stupilo u seksualne odnose. Njih 43 posto u dobi od 15 do 18 godina ne koristi nikakvu zaštitu, a kao glavni izvor informacija o seksualno-reproduktivnom zdravlju navode svoje vršnjake, prijatelje i internet”, izjavila je novinarima u ime kompanije Bayer dr. Alma Kapur-Hebibović.
U cilju informiranja mladih o reproduktivnom i seksualnom zdravlju, u sklopu kampanje pokrenuta je i web stranica www.kontracepcija.ba koja nudi sve informacije o zaštiti zdravlja, prevenciji neželjene trudnoće kao i sve odgovore o rizičnim sekualnim odnosima.
Fena/Informer.ba