Film Izdvojeno Showbiz

Dragan Bjelogrlić: Film Angeline Jolie je površan, banalan i pretenciozan

Glumac Dragan Bjelogrlić ocijenio je film “U zemlji krvi i meda” Angeline Jolie kao banalan i površan sa dramatično pretencioznim tumačenjima tragičnih događaja u bivšoj Jugoslaviji i dodao da je napustio gledanje filma pola sata nakon početka premijere u Los Angelesu.

Imao sam, nažalost, priliku da u Los Angelesu prisustvujem premijeri filma `Krv i marmelada`, ili kako se već zove… Izašao sam poslije pola sata. Nemam više živaca i snage da prisustvujem banalnim, površnim, a opet, dramatično pretencioznim tumačenjima tragičnih događaja u našoj bivšoj domovini“, rekao je Bjelogrlić za “Večernje novosti”.

On je ocijenio da je “očigledno da se nijedan ozbiljni holivudski stvaralac do sada nije uhvatio u koštac sa `balkanskim grotlom`, vjerovatno svjestan njegove kompleksnosti“.

To su, uglavnom, činili pretenciozni poluamateri, nadajući se da će pojednostavljenom `crno-bijelom` verzijom prikupiti određene poene na razbarušenom holivudskom tržištu. U njih ubrajam i autorku gore pomenutog ostvarenja“, rekao je Bjelogrlić.

On je naveo da su “do sada jedine vrijedne i relevantne filmove na temu rata u bivšoj Jugoslaviji potpisali stvaraoci upravo iz bivše Jugoslavije, pri čemu prije svega misli na “Underground” Emira Kusturice, “Lepa sela lepo gore” Srđana Dragojevića i “Ničiju zemlju” Danisa Tanovića.

Bjelogrlić je naveo da bi se tu mogli svrstati i filmovi “Gori vatra” Pjera Žalice, “Ubistvo s predumišljajem” Gorčina Stojanovića i donekle “Spasitelj” Predraga Gage Antonijevića.

“Zaista ne mogu da proniknem koje su tablete u pitanju koje natjeraju čovjeka da poslije ovakvih ostvarenja napravi `Marmeladu`”, kaže Bjelogrlić.

List napominje da je “balkanska ljubavna priča” Jolieve u uglednim svjetskim filmskim časopisima kao što je “Verajeti” nazvana “dramatično promašenim pokušajem da se obnovi svijest u javnosti o sukobima devedesetih godina 20. vijeka na Balkanu, sa scenarijom koji se kreće od banalnosti ka šokirajućim efektima“.

 

Srna/Informer.ba