Izdvojeno Muzika Showbiz

Dženan Pekušić: Kylie Minouge želi doći u Sarajevo

Dženan Pekušić, rodom iz Mostara, do ostvarenja svojih snova prešao je dug životni put, i to pod imenom Jenan Pekusic. Kao 13-godišnjak spakovao je kofere i otputovao u Veliku Britaniju, tačnije u London. Jedini razlog za njegov odlazak bili su bolji uvjeti za školovanje, koje je potom završio u britanskom internatu za matematiku i kompjutere. U razgovoru za “Dnevni avaz” priča o svojim počecima, ali ponajviše o ulasku u svijet slavnih.

”Nakon završene škole, počeo sam se baviti fotografijom. Napravio sam izložbu u Londonu, gdje sam, ustvari, i odrastao. U međuvremenu sam radio za razne studije iz filmske industrije. Sada sam tamo već 33 godine, ali živim na relaciji Sarajevo – Mostar – London – Zagreb. Nastanio sam se u svakom od ovih gradova, u nekima zbog porodice, a u ostalima zbog posla. Proputovao sam cijeli svijet, ali se uskoro planiram vratiti u svoju Bosnu i Hercegovinu, i to da nastavim raditi ono što sam započeo i dobro zapečetio u Londonu” – govori Dženan.

Veliki prijatelji

U Londonu živi sam, vlasnik je dva studija “Provision Studios London”, gdje radi kao producent, a u posljednjih nekoliko godina brine se za karijeru velike svjetske zvijezde – Kylie Minogue!

”Sve vizuelno što vidite o Kylie, njene slike, videoklipove ili reklame za parfeme, to sam radio ja. Vodim sve aspekte njene karijere u posljednjih osam godina, jer radim kaoproducent i fotograf” – govori Dženan.

S Kylie se sprijateljio na veoma čudan način i o tome uvijek rado govori.

”Kajli i njenog menadžera upoznao sam tri mjeseca prije nego što su joj dijagnosticirali rak dojke. Dok je bila u bolnici posjetio sam je nekoliko puta i, kada je izašla, nedugo nakon toga, zatražili su od nje da se vrati svijetu slavnih. No, neko vrijeme bilo joj je teško da se snađe i trebao joj je neko kao producent fotografije i što manji tim. Tada su me poslali u Pariz s njenim minimalnim timom i stilistima. Snimili smo sve za album i tako je počela naša “veza”. U posljednjih šest godina sve njene promotivne fotografije radio sam ja” – kaže Pekušić.

Nastup u BiH

O njoj, privatno, ima samo riječi hvale, jer je prošao i najbolje i najgore trenutke njene karijere, ali i života.

”Ona je jedno prekrasno i prizemno stvorenje. Totalno je timski igrač, za nju hijerarhija u radu i timu ne postoji. U njenom timu postoji mjesto za mene, Vilijama Bejkera (William Baker) i dvadesetak plesača koji je stalno prate i s kojima ona ima divan odnos, kako za binu i muziku, tako i za prijateljstvo. Tu je da pruži ruku na svaki način, zbog čega i nije standardna pop zvijezda. Posebna je na više načina” – govori on.

Ono što je za njega posebna stvar jeste da je ona, kroz njega, dosta saznala o glavnom gradu BiH.

”Ona zna za BiH i već neko vrijeme ima želju da posjeti našu državu. Iako je ranije, na spomen BiH, znala samo za rat, kao i većina stranaca, nakon što je počela upoznavati naše ljude, uvidjela je potpuno drugačiju sliku od one koja je predstavljena svijetu. Kajli ima posebnu želju da dođe u Sarajevo, posjeti Baščaršiju i pojede ćevape. Preko mene je saznala i za Stari most u Mostaru, Panonsko jezero u Tuzli… Čak smo dogovarali i njen nastup, ali taj pokušaj ipak nije dobro prošao. Ono što znam 100 posto jeste da će u naredne dvije godine doći u Zetru ili na Koševo” – kaže Dženan.

Život Londonca

Dženan je, također, radio nekoliko naslovnica kultnog vodiča “Time Out”, u kojem se nalaze preporuke kultnih mjesta, mapa, restorana, intervjui, historijske znamenitosti…

”Posebno mi je drago to što sam prije četiri godine radio naslovnicu za “Time Out: Time Out Sarajevo & the Best of Bosnia-Herzegovina Visitor’s Guide 2007/2008.”, koji je u prodaji bio cijelu godinu. U okviru vodiča našli su se tekstovi o Sarajevu, ali i o drugim gradovima u BiH, a namjera vodiča jeste da turistima osigura sve što je potrebno za odmor u BiH. Ovo je najrespektabilniji vodič koji ima 32 izdanja u svijetu i specifično biraju mjesta kao “hot spot” – govori Pekušić.

On ovih dana radi na promociji modne revije “TNT Crew” mlade dizajnerice Aleksandre Lovrić.

”Za početak ću samo sponzorirati Aleksandrinu reviju. Ona je to sve organizirala s Aleksandrom Hršumom i mislim da se u potpunosti uklapa sa zapadnim kvalitetom. Nakon toga, otputovat ću s njom u London. Radit ćemo naslovnice i moji asistenti odradit će joj “book”. Također, za kampanju ćemo angažirati nekoga od svjetski poznatih manekenki” – govori producent.

Smatra da se po mentalitetu totalno uklopio u život jednog Londonca, ali ipak, BiH je BiH.

”Ono što nama fali, a što mi se dopada u Londonu, jeste kultura i tolerancija kod ljudi. Oni žive jedni pored drugih bez ikakvih razlika u kulturi, nacionalnosti, vjeri. Ne dopada mi se to što je u našoj zemlji razlika nešto negativno. London je za mene velika stanica za gradnju karijere, koja i dalje traje. Ono što je dobro u Sarajevu jeste da nam treba tri sata do mora ili sat do nekog skijališta, a što oni ne mogu ni zamisliti’‘ – nostalgično kaže Dženan.

Za dijete iz BiH 50.000 dolara

”Prije nekoliko godina jedno dijete u BiH bilo je teško bolesno. Čuli smo od nekih prijatelja da su mu otkazali bubrezi i da mu je potrebna ogromna suma novca za liječenje. Kylie i ja smo zajedno uplatiti 50.000 dolara, što je njoj bilo posebno drago” – kaže Dženan.

Knjige u čast Australke

Naredne godine Kylie će slaviti 25 godina muzičke karijere.

”Tim povodom napravit ćemo joj četiri knjige, a do sada smo izdali već dvije. Stranice će vizuelno prikazivati njen rad i muzičku karijeru. Fotografije s veoma malo teksta pokazat će njen uspjeh” – kaže producent.

Beskonačna lista poznatih

Prvi veliki posao koji je Dženan Pekušić uradio, bio je za kampanju “Yves Saint Laurent”. U 2008. i 2009. godini osvojio je nagrade za najboljeg mladog menadžera Instituta za finansijska istraživanja. U poprilično dugoj karijeri radio je sa cijelom listom svjetski poznatih ličnosti. Nabrojao je samo neke, jer ističe da bi išlo do beskraja.

Između ostalih, spomenuo je Leonu Luis (Leona Lewis), Lili Alen (Lily Alen), Pola Mekartnija (Paul McCartney), “Sugarbabes”, Sting, Čeril Kol (Cheryl Cole), Emu Tompson (Emma Thompson), Kejt Mos (Kate Moss), Naomi Kembel (Naomi Campbell), “Westlife”.

Također, radio je kampanje za parfeme Viktoriji i Dejvidu Bekamu (Victoria i David Beckham), “Adidas”, Leoni Luis, Kajli… Veliku i slavnu Madonu (Madonna) je upoznao, ali ističe da nisu sarađivali. Također, nekoliko razgovora imao je i sa pjevačicom Pink, ali se saradnja nije nastavila.

 

Informer.ba