Muzika Showbiz

Edo Maajka: Prestanite se tretirati k’o biračko stado

Jedan od najpopularnijih repera u regiji Edo Maajka, posebno poznat po socijalnim i angažovanim tekstovima krajem prošle godine izdao je novi singl Panika. U intervjuu za BUKU, jednom od prvih nakon objave novog materijala, Maajka najavljuje i novi album.

“Da, album izlazi u martu 2012- te i zvat će se Štrajk Mozga, Panika je kao i pjesma Imaš li ti šta para najava tog novog materijala. Ja sam jako zadovoljan, nisam dugo izbacivao nove stvari i jedva čekam da ljudi ovo čuju” kaže Edo Maajka

Sve je manje i angažovanih tekstova u muzici, da li to znači da ih tržištee ne prepoznaje ili su se i rijetki autori umorili od te vrste stvaralaštva?

Ma ja nekako ne bi reko da je sve manje angažiranih tekstova i pjesama. Najveći bendovi ovih prostora su totalno angažirani, Hladno Pivo, Dubioza Kolektiv, TBF, da sad ne nabrajam… Takva je sredina, takva nam je realnost. Recimo kad sam uradio Paniku sam sam sebi reko Jooooooj pa opet smaram ljude hahahaa.

Direktno, jesi li se ti umorio od takvih stihova?

Nisam jer postoji jako bitan razlog za takve tekstove, sada je bitnije nego ikada dati potporu ljudima koji se odupiru nacionalizmu i primitivizmu.

«Mater vam jebem» bio je svojevrsni poklič kojim si političarima poručio šta misliš o njima. Oni su nažalost, barem u BiH i dalje nedodirljivi i kao da ih uopšte ne zanima što ih psujemo svakodnevno. Kako da postignemo da nas konačno primjete i shvate ozbiljnije od biračkog stada?

Kad sami sebe prestanemo tretirat ko biračko stado, kad se počnemo brinuti jedni za druge a ne mrziti jedni druge, kad masa počne govoriti političarima koji nacionalizmom manipuliraju narod DOBRO JE BA; NE SERI. Kad ne bude potrebe među nama za takvim političarima, to će sve prestat. To ti je ko kad pitaš kad će ovaj alkos prestat piti, pa kad skonta da je dosta. Nažalost kod nas se pljuje više ljude koji imaju dobre ideje nego idiote.

Kako ti se čini BiH danas iz tvoje sadašnje perspektive, kada je gledaš iz Izraela gdje trenutno živiš ?

Ja živim u Zagrebu skoro od rata, tako da sam se naučio gledat situaciju u BiH dosta objektivno i od rata naovamo je isti problem, manipuliranje nacionalizmom, ratom i žrtvama u cilju pljačke svih preživjelih. Ja sam siguran da Dodika recimo zaboli ona stvar za naciju i religiju, to je čista sebičnost i hapanje, nevjerovatno mi je da to njegovi birači ne vide, no on je samo jedan dio problema jer postoje u svim nacionalnim taborima Dodici. Veći problem je što ne postoji interes vlasti ni za šta, ni kultura ni sport a pogotovo ne obrazovanje i mislim da će nas plodovi trenutnog nemara jebat kasnije jer ćemo imat sjebane generacije odrasle na inertnosti i dezinformacijama… Pravo tlo za buduće tirane i kontrolore…

Koliko će daljina biti prepreka u prezentovanju tvog novog materijala ?

Nemam pojma to ćemo otkrit skupa hahaha… Sigurno će biti dosta manje nastupa nego do sada.

Pratiš li rep scenu u regiji, na čiji koncert bi rado otišao ?

Pa rep scena stagnira, drago mi je bilo vidjet na red bull natjecanju u Sarajevu novu generaciju iz cijele regije, Sarajlije i Beograđani su me oduševili, ali izdavači nemaju baš interesa za rep tako da sve ostaje nažalost na internetu. Od ovog što je ove godine izašlo mi je najbolji Kandžija, ima odličan album i preporučujem svima da poslušate. Bend koji me je odusevio je Irie FM, mislim da su iz Srbije, sviraju reagge i stvarno sam osto bez texta kad sam čuo album. Njih bi išao pogledat.

Da li planiraš nove svirke u BiH?

Jedva čekam drug, sa promocijom počinjem od sredine aprila do sredine maja i za sada smo dogovorili samo Sarajevo, nadam se da će nam se i organizatori iz drugih gradova BiH javiti.

Buka/Autor: Aleksandar Trifunović/Informer.ba