Izdvojeno Muzika Region Showbiz Udarno

“EKV su narkomani i ne treba nam njihova ulica”

Predsjednica zagrebačkog skupštinskog Kluba zastupnika HDZ-a Margareta Mađerić će na današnjoj sjednici zatražiti odgodu tačke o imenovanju ulice Milana Mladenovića, pjevača i gitarista grupe EKV, inače rođenog Zagrepčanina.

Mađerić je istaknula kako se HDZ protivi imenovanju jer grupa EKV nikada nije imala preveliku popularnost u Hrvatskoj niti značaj da bi dobila svoju ulicu u glavnom gradu.

Članovi EKV-a imaju ovisničku prošlost pa bismo generacijama koje dolaze poslali lošu poruku – rekla je u srijedu Mađerić. Smatra kako je jedini razlog takvog žurnog imenovanja što muzičar ni po jednom kriteriju ne bi mogao dobiti ulicu pa se ubrzano ide u imenovanje.

Da podsjetimo:

Ekatarina Velika ili EKV bila je jedna od najpoznatijih i najuspješnijih rock grupa u SFRJ.

Milan Mladenović je rođen 21. septembra 1958. godine u Zagrebu.

Otac mu je bio vojno lice. U šestoj godini se sa porodicom seli u Sarajevo, gdje živi i školuje se narednih nekoliko godina. Porodica Mladenović se 1970. godine seli u Beograd.

Najpoznatiji je kao pjevač i gitarista beogradske rock grupe Ekatarina Velika (EKV). Rođen u Zagrebu, živio u Sarajevu i Beogradu, Milan Mladenović predstavlja prototip pravog jugoslovenskog muzičara, a tako je živio i ponašao se.

Raspad zemlje mu je izuzetno teško pao.

Umire od raka pankreasa, 5. novembra 1994. godine u Beogradu. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu, na parceli 114, grob 523B.

Uoči početka rata u BiH Milan Mladenović, Zoran Kostić Cane Srđan Gojković Gile i još nekoliko beogradsklih muzičara podigli su glas protiv rata i mobilizacije.

24sata.hr/Informer.ba