Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Emina Husedžinović-Ibrahimović: Inspiracija su mi i Istok i Zapad

Emina Husedžinović-Ibrahimović, poznati modni bh. kreator, dizajner i stilista, posljednjih godina zauzima jedno od najznačajnijih mjesta na modnoj sceni BiH.

Prepoznatljiva je po svojim jedinstvenim, originalnim modnim kreacijama i jedna je od rijetkih kreatorki kojoj za rukom polazi da osim ekstravagantnih modela izrađuje i kostime za pozorišne projekte, za čije kracije je i nagrađivana.

Husedžinović-Ibrahimovićeva, koja je na modnoj sceni zastupljena već 14 godina, okušala se u svim domenima mode, od dizajniranja, pa do pisanja o njoj u ženskim časopisima. Naime, pored uspjeha postignutih u oblasti dizajniranja, okušala i u novinarskom svijetu kao urednik modnog dijela magazina “Lady”, te uređivala i pisala za modni prilog časopisa “City Review”.

Nakon školovanja i studija u Zagrebu, gdje je otišla iz rodne Banjaluke, Husedžinović-Ibrahimovićeva je stigla u Sarajevo i za vrlo kratko vrijeme stala u sam vrh bh. scene. Posljednjih godina sarađuje i sa poznatom modnom kućom “Bellissima”.

NN: Na Vašim samostalnim modnim revijama do sada ste se uglavnom predstavljali sa kolekcijama iz visoke mode? Da li je to Vaš najomiljeniji žanr?

HUSEDŽINOVIĆ-IBRAHIMOVIĆ: Moram priznati da mi je visoka moda najomiljeniji žanr iz razloga što se kao samostalni umjetnik najbolje možete iskazati u tom žanru. Svaki od tih odjevnih predmeta predstavlja unikat i svaki od njih ima svoju posebnost. Na prošlogodišnjem “Oriflame Fashion Weeku” predstavila sam svoju pret-a-porter kolekciju pod nazivom “Urban marines”, koja je bila visoka pret-a-porter kolekcija i koja je takođe bila unikatna. Međutim, moram reći da je interes publike daleko veći kada radim samostalne revije visoke mode i da je veća potražnja za tim odjevnim predmetima nego za onim namijenjenim za svaki dan.

NN: U modnom svijetu ste prepoznati po svom kvalitetnom radu i neupitnom stilu. Za kakve žene su namijenjene Vaše kreacije?

HUSEDŽINOVIĆ-IBRAHIMOVIĆ: Moji modeli su predviđeni za svaku ženu koja vodi računa o svom izgledu i koja želi da bude od jutra do večeri dobro obučena, ali i praktična. To znači, da bude dobro obučena i na poslu, ali i na primjer na nekom prijemu ili koktelu. Međutim, ne mogu reći da postoji neka muza za koju ja radim. Kada mi se žene obrate za pomoć i savjet, onda porazgovaram sa njima, vidim šta su njihove želje, šta im najbolje prema proporcijama i godinama pristaje.

NN: Za Vaše kreacije često se kaže da su maštovite i originalne. Gdje pronalazite inspiraciju stvarajući ih?

HUSEDŽINOVIĆ-IBRAHIMOVIĆ: Pratim sva najnovija dešavanja u svjetskoj visokoj modi i tim tendencijama se nastojim prilagoditi. Međutim, moram priznati da me oduševljava i orijentalni stil. Znači inspiraciju nalazim i u Istoku i na Zapadu. Takođe se trudim da malo našeg folklora ubacim u svoje kreacije da bih nas podsjetila na našu bogatu prošlost, ali u jednoj savremenoj formi, kako bih dočarala da imamo i neku budućnost. Neke od mojih kolekcija su se zvale “Tolerancija u modi”, “Susret Istoka i Zapada”, a u nekim od kolekcija bili su prisutni i folklorni elementi, odnosno orijentalni stil.

NN: Dizajnirali ste odjeću za Fuada Backovića Dina kada je predstavljao BiH na “Eurosongu”. Svojim kreacijama, od kojih su neke i nagrađivane, upotpunjavali ste i izbore za mis. Da li oblačite još neke poznate ličnosti?

HUSEDŽINOVIĆ-IBRAHIMOVIĆ: Moje kreacije nosi dosta poznatih ličnosti, ali trenutno nijednu od njih ne oblačim konstantno. Moram priznati da je puno lakša i bolja neka zdrava saradnja sa, da kažem, “običnim ljudima” nego sa medijskim ličnostima, iz razloga što je naša estrada vrlo specifična i većina estradnjaka je navikla da mnogo toga dobiju na sponzorstvu.

NN: Da li ste na modnim revijama pobornik manekenki mršavica ili onih nešto malo popunjenijih?

HUSEDŽINOVIĆ-IBRAHIMOVIĆ: Nisam pobornik manekenki mršavica. Svi kreatori kažu da nije popularna anoreksija, a opet uzimaju anoreksične manekenke. Kada radim posebne odjevne predmete, radim ih u veličini 36 ili 38, a nikada u veličini 34. Ne vidim ljepotu u manekenkama koje su visoke 180 i imaju 40 kilograma i koje se ljuljaju od mršavosti.

NN: Kada organizujete modne savjete, šta od Vas najčešće traže posjetioci?

HUSEDŽINOVIĆ-IBRAHIMOVIĆ: Modno savjetovanje koje “Bellissima”, sa kojom sarađujem, povremeno organizuje u svojim poslovnicama na neki način podrazumijeva moju stručnu pomoć kupcima kod određenih odjevnih predmeta. Najčešće se traže savjeti koliko određeni odjevni predmet nekome odgovara s obzirom na proporcije i godine. Takođe, mnogo je i onih koji žele savjet šta bi obukli za određenu priliku, koja im boja ili model najbolje pristaju. Poznato je da su sve žene pomalo samokritične kada je njihov izgled u pitanju, tako da najčešće pitanje glasi: “Šta mi ljepše stoji?” Modno savjetovanje praktikujemo već neko vrijeme i kupci su oduševljeni ovakvom uslugom.

NN: Otkuda Vaša saradnja sa ovom modnom kućom?

HUSEDŽINOVIĆ-IBRAHIMOVIĆ: Sa “Bellissimom” sarađujem od 2007. godine, s tim da sam zbog porodičnih obaveza jedno vrijeme morala prekinuti saradnju. Ali je, na obostrano zadovoljstvo, ponovo počela prije nekoliko mjeseci. Zajedno sa kolegicom, modnom dizajnericom Amrom Kunovac-Zekić, usmjeravam mlade dizajnere i radim na novoj kolekciji ove modne kuće. Kolekcija ispunjava svakodnevne potrebe, koje ima jedna savremena žena.

NN: Uplovili ste u bračne vode, a nedavno ste dobili i kćerkicu. Koliko su brak i majčinstvo promijenili Vaš život?

HUSEDŽINOVIĆ-IBRAHIMOVIĆ: Mogu reći da me je majčinstvo promijenilo za 100 odsto. To je zaista najljepši osjećaj, ali i velika obaveza koja podrazumijeva mnogo drugih odricanja. Ranije sam često znala govoriti da ne mogu stići realizovati sve obaveze, da nemam vremena za mnoge stvari, međutim tek sada, rođenjem kćerkice, vidim koliko su mi danas te obaveze veće. Iskreno rečeno, sada nemam vremena da se naspavam. Moja jednoipogodišnja Alte ne spava gotovo nikako. Ipak, moram priznati da je suprug taj koji uglavnom preuzima noćnu smjenu i koji mi mnogo pomaže.

NN: Rođeni ste u Banjaluci, studirali u Zagrebu, a danas živite u Sarajevu? U kojem se od ovih gradova najbolje osjećate?

HUSEDŽINOVIĆ-IBRAHIMOVIĆ: Pola svog života, odnosno svoju najraniju mladost sam provela u Banjaluci. Kada god posjetim taj grad, u jednom segmentu osjetim neku radost, usplahirenost. Ipak, moram reći da se u Sarajevu trenutno najbolje osjećam. Snašla sam se u tom gradu, tu mi je koncentrirana i podrška i klijentela, tu su mi i roditelji, prijatelji, a tu sam osnovala i porodicu. Jednostavno, prihvatila sam ga kao svoj grad. Zagreb mi je drag zato što me je na neki način usmjerio, osamostalio i dao mi obrazovanje. Veoma često ga posjećujem i svaki put u njemu dobijem neku novu informaciju, ali i inspiraciju za svoje kreacije.

Boja senfa hit sezone

NN: Možete li otkriti koje su boje aktuelne za sezonu jesen/zima 2011/2012?

HUSEDŽINOVIĆ-IBRAHIMOVIĆ: Iako su modni kreatori u svojim novim kolekcijama još jednom pokazali svoju ljubav prema vječno modernoj crno-bijeloj kombinaciji, ipak su svoju kreativnost istakli i kroz inventivno korištenje interesantnih, očaravajućih nijansi. Ove sezone aktuelne su kolekcije u jesenjim tonovima, koje podrazumijevaju smeđu i žutu boju jesenjeg lišća, dok boja senfa definitivno predstavlja hit boju ove sezone. Među trendovskim bojama vladaju i sive, ljubičaste i purpurne nijanse, ali i kraljevsko plava koja je definitivno osvojila modne dizajnere ove sezone.

Rad donosi rezultate

NN: Kakav je odnos modnih kreatora u BiH?

HUSEDŽINOVIĆ-IBRAHIMOVIĆ: Ja sam možda jedna od rijetkih osoba kod nas koja ima status samostalnog umjetnika. Nažalost, takav status neki modni kreatori, ali i mnogi drugi umjetnici, kao što su književnici, slikari, dirigenti, čekaju i cijeli život. A da biste dobili status samostalnog umjetnika, morate imati fakultet, neku adekvatnu školu, biti edukativno potkovani, a pored toga je veoma bitno da stalno radite na svojoj afirmaciji. Znači, mora se jako puno ulagati u sebe da biste mogli očekivati da vam se nešto vrati. A to je definitivno težak i trnovit put. Ipak, ako se uporno radi, dođu i rezultati.

Nagrade

Emina Husedžinović-Ibrahimović iza sebe ima mnoge nagrade i priznanja
iz svijeta mode. Nagrada za modu za kolekciju “Tolerancija u modi”, koju je dobila od ULUPUBiH 2004. godine, priznanje za afirmaciju modne scene i najuspješnijeg kreatora u periodu od 2000. do 2004. godine, nagrada za najboljeg dizajnera u 2005. godini, nagrada za drugu najljepšu haljinu na Izboru za mis universe 2006. godine u Gani, zatim prva nagrada za odore bh. predstavnika za EXPO Šangaj koja joj je uručena 2009. godine samo su neke u nizu nagrada i priznanja koje je ova kreatorka dobila u toku svog dosadašnjeg rada.

 

Nezavisne/Informer.ba