Foto Muzika Showbiz

FOTO/ The Independent: Otkrivene grafite Sex Pistolsa tretirati kao arheološko nalazište

Opsceni grafiti i crteži na zidu londonskog stana koji su 70-tih godina prošloga stoljeća koristili članovi punk-rock sastava Sex Pistols, otkriveni prilikom nedavne obnove, trebali bi biti tretirani s istim arheološkim poštovanjem kakvo se pridaje prapovijesnoj špiljskoj umjetnosti, tvrde naučnici, piše britanski The Independent.

Crteži, otkriveni iza ormara u sobi na drugom spratu kuće iz 19. stoljeća u ulici Denmark u središnjem Londonu, toliko su važni za to razdoblje britanske kulturne povijesti da bi svakako trebali biti sačuvani za buduće generacije, dok bi na pročelju kuće trebala biti izvješena posebna plava ploča kakve u Britaniji obilježavaju vezu između određene lokacije i poznate osobe ili događaja.

Većina crtarija pripisuje se Johnu Lydonu, odnosno pjevaču benda Johnnyju Rottenu, a čini ih osam crteža na kojima prikazuje sebe i druge članove sastava, ali i menadžera Malcoma McLarena kako u rukama stišće svežanj novčanica, te druge suradnike benda.

Stručnjaci su proveli detaljnu analizu njihova sadržaja i kulturnog značenja zaključivši kako, iako bi ih se moglo smatrati nepristojnima, uvredljivima i neugodnima, njihova prisutnost potvrđuje da stan u kojemu su pronađeni predstavlja važno povijesno i arheološko nalazište.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“To je povijesno i arheološki gledano važno nalazište, s obzirom na materijale i dokaze koje sadrži”, ističu arheolozi Paul Graves-Brown i John Schofield sa sveučilišta York u časopisu Antiquity.

Britanski punk-rock bend Sex Pistols nastao je u Londonu 1975. Bio je jedan od najpoznatijih i najkontroverznijih punk sastava u drugoj polovici 70-ih godina, pokretač punk-pokreta u Velikoj Britaniji.

Iako su trajali tek dvije i pol godine i snimili samo četiri singlice i jedan studijski album “Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols”, smatrani su jednim od najutjecajnijih bendova u povijesti popularne muzike.

Originalni postav činili su pjevač Johnny Rotten, Steve Jones na gitari, Paul Cook na bubnjevima i basist Glen Matlock, kojega je 1977. zamijenio Sid Vicious.

Fena/Informer.ba