Foto Izdvojeno Jet set Showbiz

FOTO/ Nedjelja mode u Kolumbiji: Do 17-te godine većina djevojaka imale plastičnu operaciju

U najnovijem dokumetarcu u okviru emisije „Fashion Week Internationale“, koja istražuje modne revije širom svijeta, ni nalik onima koje smo navikli da vidimo u modnim prestonicama poput Njujorka, Pariza, Londona i Milana, prikazana je nedelja mode u Kolumbiji.

Model i voditelj Charlet Dubok, zapravo pravi paralelu između manje tradicionalne i više internacionalne nedjelje mode „Colombia Moda“ u Medeljinu i alternativnijeg gradskog modnog događaja „Moda Para El Mundo“, ali se iza oba događaja krije trend plastičnih operacija i naslućuje veći, socijalni problem.

Modeli na nedjelji mode, visoke, mršave djevojke koje podsjećaju na evropske manekenke, šetaju pistom koja je dekorisana „planinom lažnog kokaina“, a gdje je plastična hirurgija pravilo, iako se o tome ne govori javno, dok je sa druge strane, na revijama „Moda Para El Mundo“, akcenat je još manje na modi, a više na oblinama.

I dok nedjelja mode zastupa mršavi izgled, ostatak grada, ali i zemlja u cijelini, i dalje odaju počast čuvenoj latino zadnjici i naglašenim oblinama, izgledu koji je na lokalnom nivou poznat kao „narko ljepota“.

Usuđujem se da kažem da to ima veze sa narko kartelima. Ovi ljudi uvijek žele pored sebe rasnu ženu sa bujnim atributima. Često se podrazumjeva da je za postizanje takve ljepote potrebna operacija, i to ne samo grudi, već i ubacivanja implantanata u zadnjicu, operacija licu i drugih dijelova tijela“, izjavila je Maria, šminkerka.

Ona dodaje da djevojke odlaze na operaciju grudi ili zadnjice do svoje 17-te godine, i da je na žalost taj trend rezultat lošeg obrazovnog sistema u zemlji.

Mnoge djevojke se ugledaju na manekenke koje su uspjele da preskoče socijalne barijere, zbog čega prestaju da se oslanjaju na obrazovanje i vijeruju u budućnost u kojoj im ljepota može pomoći“, dodaje ona.

 

Srbijanet/Informer.ba