Izdvojeno Muzika Showbiz

Halid Bešlić: Ne radujem se svakom nastupu

Bh. folk pjevač Halid Bešlić, jedan od najpopularnijih u regionu, snimio je osam pjesama za novi album, kojim će brojnu publiku počastiti već na proljeće.

S obzirom na to da je iza njega bogata muzička karijera, nije mu bilo nimalo lako da pronađe pjesme koje bi nadmašile njegove dosadašnje hitove.

“Na novom albumu, koji će izaći u martu naredne godine, je i duet koji sam snimio sa ‘Legendama’. To je odlična pjesma i već je hit, što mi je posebno drago, jer je u mom stilu”, otkriva Bešlić.

Dodaje da na novom albumu, 18., radi provjerena ekipa, te da saradnike ne mijenja.

“Tu su Mirko Šenkovski Džeronimo, koji mi je napisao pola ovog albuma. Nas dvojica dugo godina sarađujemo”, kaže pjevač.

Ističe da se priprema za veliki solistički koncert u Sarajevu, koji bi trebalo da bude održan idućeg ljeta na stadionu “Koševo”.

“Vjerujem kako ću, ako me zdravlje posluži, održati taj koncert. Pripremam se, velika mi je želja zapjevati na ‘Koševu’ pred mojom publikom”, kaže on.

Objašnjava da, bez obzira na brojne albume i neprolazne hitove, još nije dosegao vrhunac u karijeri, te da zna da slava ne traje vječno.

“Istina je da se više ne radujem baš svakom nastupu i da od stotinu koncerata uživam u pet. I to kad napunim ‘Zetru’, ‘Cibonu’, ‘Križanke’, pa me publika ponese. Ali, znam da ne može svaki dan biti Bajram. Svjestan sam da sam sada superpopularan, ali i da će doći dan kad će se to promijeniti. Tako je to u našem poslu. Malo si gore, malo dolje, pa opet gore, pa dolje… Ipak, nisam još sve napravio”, tvrdi Bešlić.

Još, kaže, čeka pravu pjesmu i vjeruje da će ona doći i da je ključ svega strpljenje, jer prava pjesma se ne naručuje – ona se desi.

Ističe da u BiH i regionu ima mnogo mladih dobrih pjevača čiji trenutak još nije došao.

“Upoznao sam i čuo mnogo mladih pjevača za koje vjerujem da će postići veliki uspjeh. Ne bih sad nabrajao njihova imena. Oni to znaju jer sam im rekao da vjerujem u njih”, objašnjava bh. muzičar.

Iako je velika zvijezda, sada ne polaže mnogo pažnje na garderobu, kao što je to činio dok je bio mlad.

“Dok sam bio mlađi, mogao sam danima šetati po gradu i zagledati se u izloge da vidim što ću kupiti. Kupovao sam i na putovanjima. Pazio sam da sve bude ‘pasent’. I cipele su morale biti po posljednjoj modi. Imamo sam i svog krojača, Izu, koji mi je šivao sakoe po mjeri, jer sam oduvijek volio kombinaciju hlača ili traperica i sakoa, pa staviš neku maramu ili kravatu, dodaš neki detalj u džepić sakoa i uvijek si dobro odjeven. Više nema krojača koji bi to tako napravili kao Izo, a niti meni sve ne pristaje kao nekad, pa sam pomalo izgubio volju za odijevanjem. Sada uđem u neku prodavnicu i na brzinu kupim nekoliko košulja. Ni ne gledam ih kakve su, samo mi je važno da su moj broj”, dodaje Bešlić.

Diskografija

“Singlovi” (1979)

“Sijedi starac” (1981)

“Pjesma samo o njoj” (1982)

“Neću, neću dijamante” (1984)

“Zbogom noći, zbogom zore” (1985)

“Zajedno smo jači” (1986)

“Otrov mi dajte” (1986)

“Eh, kad bi ti” (1987)

“Mostovi tuge” (1988)

“More i planine” (1990)

“Ljiljani” (1991)

“Grade moj” (1993)

“Ne zovi me, ne traži me” (1996)

“Robinja” (1997)

“U ime ljubavi” (2000)

“Prvi poljubac” (2003)

“08” (2007)

Saobraćajna nezgoda

Halid Bešlić teško je povrijeđen u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila 10. marta 2009. godine u naselju Kobilja glava, kod Sarajeva, kada je u automobilu marke škoda superb sletio sa ceste.

Bešlić, koji nije bio vezan pojasom, imao je nekoliko povreda na licu i desnom oku. Pokušaji za spasavanje njegovog desnog oka su preduzimani u mnogim bolnicama u BiH, Turskoj i Belgiji, ali bez uspjeha. Polovinom oktobra dobio je očnu protezu, zahvaljujući kojoj mu oba oka izgledaju jednako.

Biografija

Halid Bešlić je rođen 20. novembra 1953. godine u zaseoku Vrapci, kod Knežine, opština Sokolac. Pjevanjem se amaterski počeo baviti još kao osnovac, kroz razna kulturno-umjetnička društva, a najduže vremena je proveo u KUD “Zija Dizdarević“. To je potrajalo sve do odsluženja vojne obaveze u bivšoj Jugoslaviji. Nakon povratka iz vojske, svoju estradnu karijeru je aktivirao kroz nastupe u poznatim sarajevskim restoranima.

Prvu singl ploču snimio je 1979. godine od kada njegova karijera ide uzlaznom putanjom. Rezultat Bešlićevog rada od 1979. do 2003. godine je 16 albuma. Održao je na hiljade solističkih koncerata širom svijeta. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za muzička ostvarenja i dostignuća. Član je Udruženja muzičara BiH. Oženjen je i ima sina.

 

 

Nezavisne/Informer.ba