Izdvojeno Muzika Showbiz

Hari Varešanović ponovo na Evroviziji?

Dejan Kukrić, urednik Zabavno-muzičkog programa BHT 1, koja organizira BH Eurosong, i višegodišnji šef naše evrovizijske delegacije, kako doznaje Dnevni avaz, pozvao je prije petnaestak dana Harija Varešanovića da se sastanu i tom prilikom razgovarao je s našom zvijezdom o mogućnosti da 2012. u azerbejdžanskom Bakuu predstavlja Bosnu i Hercegovinu na  Evroviziji!

Visok nivo

Kukrić ova saznanje nije želio komentirati nego je samo ustvrdio da se Hari i on često viđaju.

”Ali, o Bakuu nismo razgovarali. Rano je. Još nisu donesena ni pravila takmičenja za narednu godinu” – kazao je Kukrić te je dodao da ga raduje da je nacionalni izbor za Pjesmu Evrovizije dostigao veoma visok nivo.

Ova saznanja Hari nije želio komentirati, ali je jasno kao dan da bi Direkcija BH Eurosonga trebala učiniti sve da postigne dogovor sa jednom od naših najvećih zvijezda i definitivno najboljim interpretatorom.

Vrhunska interpretacija

Hari je 2006. godine na Eurosongu u Atini postigao historijski uspjeh za našu zemlju, osvojivši treće mjesto s kompozicijom “Lejla”, a veći dio Evrope smatra ga moralnim pobjednikom. On i danas veoma visoko kotira u evrovizijskim krugovima.

Hari je te godine bio neprikosnoven, njegova izvedba i interpretacija bile su vrhunske i zato ga cijela zemlja želi ponovo vidjeti na ovom velikom muzičkom takmičenju. Za očekivati je da će Direkcija BH Eurosonga poslušati glas naroda.

 Propali dogovori 2009.

Kukrić je 2009. godine skoro postigao dogovor s Harijem da s fantastičnom kompozicijom “Ne mogu ti reći šta je tuga” po drugi put predstavlja BiH na Evroviziji, ali je onda donesena odluka da to ipak bude grupa “Regina”. Potom je Hari nesuđenu evrovozijsku kompoziciju snimio u duetu s Ninom Badrić i ona je stekla status megahita.

Šta je Hari napravio 2006.

• 3. od ukupno 24 učesnika u superfinalu Evrovizije.
• U BiH i regionu izazvao veliku euforiju.
• U Atini dobio glasove iz zemalja koje tradicionalno ne glasaju za BiH.
• Željko Joksimović za “Lejlu” dobio prestižnu nagradu za najboljeg kompozitora.
• “Lejla” je postala megahit u regionu i do danas je jedna od najslušanijih pjesama na ovim prostorima.
• Bh. delegacija u Atini je bila u žiži interesiranja medija iz cijelog svijeta.
• Hari i njegov tim imali su sjajan stajling, a koreografiju su izvrsno odradili.

 

Dnevni avaz/Informer.ba