Izdvojeno Muzika Showbiz

INTERVJU/ Tifa: Da sviram na ovim našim prostorima ne bih imao šta jesti

Mladen Vojičić Tifa, jedan od najpoznatijih rok pjevača na prostoru bivše Jugoslavije, kaže da ne zna šta da radi od sebe i da se dosađuje.

Dosađujem se jednostavno i onda snimam duete. To vam je ‘daj šta daš’. Volio bih snimiti album, ali to sad, jednostavno, nije moguće“, kaže u intervjuu za “Nezavisne” Mladen Vojičić Tifa.

NN: “Šta je s Vašim novim albumom? Dugo radite na njemu, je li to završeno“?

TIFA:” Nemam volje o tome da pričam. Ni do čega mi nije. Skoro sam odustao. Bolje da pričamo o sportu“.

NN: “Dobro! Šta mislite o našem baražu za Evropsko fudbalsko prvenstvo s Portugalom. Da li je to, kako sad vole reći ljubitelji fudbala, baksuzluk“?

TIFA: “Koliko god bio optimista, mislim da je u sve u vezi s baražom, ipak, umiješana politika, a ne sport i da će tako biti i tokom baražnih utakmica. Volio bih da mi prođemo, a i baraž je veliki uspjeh i želim pohvaliti, ne smao selektora, nego i igrače. Posebno zbog utakmice u Parizu sa Francuzima. Mislim da je ovo sve pokazalo koliko možemo i koliko smo mi jaki i možemo izdržati taj presing i silnu nepravdu koja nam se dešava zadnjih godina“.

NN: “Vratimo se opet muzici. Često snimate duete, snimili ste sad duet i sa folk pjevačem Enesom Begovićem. Da li ih snimate zbog lične afirmacije, posebno što su oni s folk pjevačima, ili da, na neki način, pomognete Vašim kolegama da malo uđu i u rokerski svijet“?

TIFA: “Nije stvar u tome da li pomažem. Ništa od toga nije moj motiv. Jednostavno ne znam šta da radim od sebe i onda daj mi bilo šta da radim da se ne dosađujem. Volio bih ja da imam novi album, ali definitivno to sad nije moguće“.

NN: “Zbog čega, šta se događa“?

TIFA:  “Ne znam, otkud znam. Pisalo se sve i svašta i onda sam sve bacio pod noge, biće šta Bog da“.

NN: “Snimili ste duet i sa bendom “Mostar Sevdah Reunion”, da li to znači da malo želite “zalutati” i u ovaj muzički žanr“?

TIFA: “Snimio sam pjesmu i sa njima, ali to ne znači da ja želim ići u bilo kakav drugi žanr osim rokenrola. Nije ovo prvi put da se rokenrol veže za narodnu muziku. Sjeti se koliko je bilo takvih izvedbi, dueta, od Halida Bešlića sa Željkom Bebekom, malo je i pop koketirao sa narodnjacima, evo recimo Hari Mata Hari s Harisom Džinovićem. Ne bih ja to tretirao kao nešto spektakularno ili da ja tražim neke druge načine, moduse. Meni je dosadno i ne znam šta da radim od sebe“.

NN: “Šta mislite o muzičkoj sceni u BiH danas“?

TIFA: “Šta da mislim, ima sigurno dobrih bendova, ali nije im data prava prilika. U moje vrijeme je to bilo nekako drugačije. I mi smo se borili kao što se bore ovi dečki, ali vjerujte, najiskrenije, divim se njima kako uspijevaju da opstanu, vjerovatno od nečega drugo žive, pa im muzika dođe čisto onako kao razbibriga, pa ovisno o tome u nekom tenutku postanu ozbiljniji. Jako je teško“.

NN: “Mislite li da danas možete živjeti jedino od folka u muzici, od rokenrola teško“?

TIFA: “Ne živim od folka i nikada nisam živio. Folku svaka čast. Živim od rokenrola, ali iskreno rečeno roka je sve manje i manje. To je činjenica, publika je ta koja odlučuje i nju ne možete varati. Takvo je sad raspoloženje“.

NN: “Nastupate li, imate li nekih dogovorenih koncerata”?

TIFA: “Biće, ali moji koncerti su vezani za dijasporu, ne sviram na ovim našim prostorima, jer kad bih živio od regiona, ne bih imao šta jesti“.

 

Nezavisne.com/Informer.ba