Kultura Showbiz Udarno

Izlagači zadovoljni posjetom ramazanskog festivala knjige

Prvi ramazanski festival knjige u Sarajevu danas se završava, a veliki broj izlagača zadovoljan je posjetom i prodajom knjiga budući da su sajmovi knjiga česta pojava na raznim sarajevskim lokacijama.

Nekoliko izlagača izdvojilo je u izjavama za agenciju Fena kao najprodavaniju knjigu “Otkup sirove kože” Abdulaha Sidrana te knjigu “Pedeset nijansi sive” E. L. James, koja je u brojnim državama ocijenjena kao najprodavanija i najtraženija knjiga.

Ovaj praznik knjige je osim prodajnih izloga knjiga i rukotvorina ponudio i niz drugih sadržaja, što je značajno utjecalo na posjećenost sajma, a i lokacija – Trg djece Sarajeva, vrlo je frekventna, te je na ovaj sajam mogao naići i onaj ko nije znao da se održava.

I na ovom sajmu, kako je to i tradicija svih sajmova, ponuđena su značajna sniženja, koja su se kretala od 30 do 80 posto. U razgovoru za Fenu izdavači kažu da je zanimljiva činjenica da kupci traže posljednje naslove, što je znak da se mnogo čita.

Organizator sajma je izdavačka kuća “Connectum”, a upravo njih su izlagači pohvalili, ističući da je sajam dobro organiziran jer je osim prodaje knjiga ponudio, između ostaloga, koncerte, izložbene tematske postavke slika, fotografija i levhi, druženje uz kafu, te dijeljenje somuna, halvi, hurmi i turskog čaja.

Na sajmu su bili najbrojniji sarajevski izdavači, ali su svoja izdanja predstavili i izdavači iz Zenice, Istočnog Sarajeva i Tuzle.

Iz Naklade “Begen” kazali su za Fenu da su na ovom sajmu najviše prodavana džepna izdanja i dječija zabavna i edukativna izdanja, dok iz “Zalihice” kažu da je duhovna i ostala literatura njihovih 200 naslova imala jednaku zastupljenost iako je sajam organiziran u dane ramazana.

Predstavnici izdavača kazali su da je veoma pohvalna i činjenica da su roditelji djece raznih uzrasta kupovali knjige iz dječije literature, jer, kako kažu, ako odgojimo djecu uz knjigu oni će steći naviku da kao odrasli čitaju i kupuju knjige.

Organizirana je i humanitarna akcija prikupljanja knjiga za biblioteku u Zvorniku, koja je pokazala dobre rezultate jer je svaki izdavač poklonio po nekoliko knjiga za ovu akciju, a i građani su se pridružili akciji “Kupi knjigu, jednu sebi jednu Zvorniku”.

Akcija je organizirana jer je potrebno da se prikupi najmanje 5.000 knjiga za ovu biblioteku kako bi mogla biti uvrštena na budžet Republike Srpske.

Iz izdavačke kuće “Dobra knjiga” kažu da su im najprodavanije bile historijske knjige te knjiga o Redžepu Tajipu Erdoanu i “BiH uzduž i poprijeko”, “Fenomenologija Kur’ana”. Pozdravili su akciju prikupljanja knjiga za zvorničku biblioteku, naglašavajući da bi ovakve akcije trebale biti češće jer su brojne biblioteke u teškom položaju, neke nemaju ni osnovnih uvjeta za rad, a mnoge su već zatvorene.

Iz Fondacije Mulla Sadra istriču da je na ovom sajmu prodan najveći broj primjeraka knjiga “Islam i Poslanik u očima drugih”, “Predavanja mladima” te “Učenje o duši”, dok iz “Tugre” kažu da se najviše prodaje “Biserje” Alije Isakovića te “Jevrejsko groblje” Enesa Karića.

“Hit knjiga” iz Istočnog Sarajeva prodaje naviše beletristiku i trilere jer imaju više takvih izdanja, a iz “Hikmeta” iz Sarajeva kažu da je najveća zainteresiranost kupaca bila za knjige “Beskrajna svjetlost” te “Svjetlosti na putu istine” El-Kalema, dok su se na štandu “Librisa” najviše tražile knjige “Ne tuguj”, “Možeš biti najsretnija žena na svijetu”, “Islamska umjetnost i arhitektura”, “Enciklopedija Islama”, kao i “Historijski atlas”, koje su bile snižene 70 posto.

Organizatori su najavili da bi ovakav festival trebao postati tradicija i održavati se tokom deset posljednjih dana Ramazan

Informer.ba