Film Izdvojeno Showbiz

Izlazi knjiga povodom 30 godina “Mućki”

Jedna od najpoznatijih britanskih humorističkih serija “Mućke” ove godine slavi 30. godišnjicu od emitiranja prve epizode 1981. godine, a tim povodom u nakladi izdavačke kuće Canongate sutra izlazi knjiga o toj najgledanijoj i Britancima najomiljenijoj humorističkoj seriji, pišu britanski mediji.

Knjiga “Only Fools and Horses: The Story of Britain’s Favourite Comedy” (Mućke: priča o omiljenoj komediji Britanije) autora Grahama McCanna otkriva brojne pikanterije i informacije o seriji čije su 63 epizode u 22 godine emitiranja ostavile trajan trag u britanskoj kulturi i jeziku.

Tako, piše britanski The Telegraph, McCann otkriva da je originalni naslov serije trebao biti “The Readies”, da je legendarnog Del Boya trebao igrati škotski glumac Enn Reitel dok je David Jason bio uvjeren da će igrati djeda Trottera, te da se glumica Elizabeth Hurley bila nadobudno prijavila za audiciju za ulogu Rodneyeve djevojke Cassandre ali je odbijena zbog svojeg pretjerano “manekenskog” izgleda, prenijela je Hina.

Knjiga obiluje brojnim zanimljivim pojedinostima, no pruža i dobru analizu načina na koji se serija “uvukla” u britansku javnu svijest, te svojim likovima i humorom osvojila kolektivnu maštu britanske javnosti, piše The Telegraph.

Priča o tome kako je uopće došlo do toga da scenarist John Sullivan stvori takvu nezaboravnu seriju, kako je kao mjesto radnje odabrana baš južnolondonska četvrt Peckham i njegovi općinski stanovi, također su neke od zanimljivosti koje knjiga iznosi.

Bile su potrebne tri epizode “Mućki” da bi sumnje BBC-ja u seriju bile zauvijek otklonjene a, nakon relativno slabog početka, serija je postupno postajala sve popularnija, da bi danas bila smatrana jednom od najboljih. Zadnja snimljena epizoda “Time On Our Hands” iz 1996. privukla je 24,3 milijuna gledatelja, što je i danas rekord za bilo koju britansku humorističku seriju.

Izuzetno dobro prihvaćena od kritike i gledatelja, serija je dobila brojne nominacije i nagrade, uključujući i one BAFTA-e za najbolju humorističku seriju, te nagrade National Television Award i Royal Television Society, a 2004. je proglašena najboljim britanskim sitcomom u povijesti.

 

Fena/Informer.ba