Izdvojeno Muzika Showbiz

Je li Sarajevo zaboravilo Jadranku Stojaković?

Bila je zvijezda u bivšoj Jugoslaviji, osvojila je Japan, vratila se u BiH, Sarajevu i kući – i naišla na zatvorena vrata. Preciznije, oduzet stan. Bolesna i s oštećenjima koja su je dovela do invalidskih kolica, Jadranka Stojaković smještena je u lječilište Slatina nadomak Banjoj Luke. Sarajevo je još jednom pokazalo svoje bešćutnije i surovije lice, te svaka priča ovdašnjih vlastodržaca o Jadranki Stojaković ima isključivo i samo prizvuk licemjerstva. Uostalom, ovaj grad je dugo i bez Gertrude Munitić, koja je, takoreći, otjerana u Zagreb. Spisak je poduži i sa svakim narednim imenom, sramota veća.

Jadranka Stojaković. Bh. kantautorka, pjevačica, muzičarka, umjetnica velike popularnosti, ugrađena u kulturu grada Sarajeva i  identifikacijski orijentir niza generacija. Sarajevo je sve zaboravilo.

Nakon 23 godine života i rada u Japanu, vratila se u Bosnu i Hercegovinu. Danas je ova dama, uz čije su pjesme stasale generacije i generacije, teško bolesna. I zaboravljena. Nakon povrede kičme na koncertnoj bini u Tokiju, prikovana za invalidska kolica, mjesecima se nalazi na liječenju u Slatini kod  Banje Luke. U međuvremenu, dok je bila u Japanu, ostala je bez stana u Sarajevu.

Ono što odbaci Sarajevo, objeručke prihvati Banja Luka. Nedavno je Jadranka dobila posao producentice za umjetničku muziku na jednom entitetskom emiteru. Svojim glasom liječi dušu. I ne prestaje stvarati. Iz njene bolničke sobe uskoro izlazi novi CD.

 

Federalna.ba/Informer.ba