Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Jesu li danas 30-e nove 20-e?

Obično se kaže kako mladi s 21. godinom ulaze u svijet odraslih, no isti ti mladi glavnu prekretnicu u svom razmišljanju doživljavaju s 30 godina, pokazalo je istraživanje australske dobrotvorne Udruge Melbourne’s Brotherhood.

Tek 38 posto mladih s navršenom 21. godinom misle da su zreli, dok njih 13 posto sebe ne smatra odraslima, a 49 posto njih se ne osjećaju niti kao adolescenti, niti kao odrasli, piše Daily Mail.

– Razlike se vide i kod onih mladih koji rade s 21. godinom, neki od njih se osjećaju neovisno, zrelo i odraslo, dok je velik postotak onih kojima se sviđa to što ne moraju preuzeti na odgovornost te žive s roditeljima, a novce zarađuju za sebe – rekla je voditeljica dobrotvorne udruge, Janet Taylor.

S 21-om navršenom godinom više od 70 posto mladih još uvijek živi s roditeljima, a mnogi od njih će tako i nastaviti sve do 30-ih godina života.

– Danas se zrelost postiže u 30-ima, budući da mladi danas mnogo dulje studiraju, putuju te kasnije kasnije ulaze u svijet odraslih – zaključio je psiholog Hugh Mackay.

On smatra kako su društvena obilježja odrasle dobi ta da je pojedinac u stanju održavati svoj dom, plaćati račune i biti sit bez pomoći roditelja, a to prati i psihološko sazrijevanje te promjenu prioriteta. Tada zabava pada na drugo ili treće mjesto, a javlja se i želja za osnivanjem obitelji.

 

Informer.ba