Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Jesu li i koliko su korisne seksualne fantazije?

Nedavna su istraživanja pokazala da 60 do 90 posto žena ima seksualne maštarije, bez obzira na to nalaze li se u braku ili ne. Najbolja osoba s kojom možete ‘uvježbavati‘ vaše seksualne fantazije je vaš partner ili supružnik, jer na taj način možete i održati strast u vezi.

Međutim, nekada maštarije mogu odstupiti od granica veze pa osoba mašta o nekoj osobi koju poznaje, ali je ne može imati. Mnogi tada osjećaju grižnju savjesti jer smatraju da su krivi za emotivni preljub. Čak strahuju od toga da maštarije podijele s partnerom jer ne žele povrijediti njegove osjećaje.

Sasvim je razumljivo da većina nas ne bi baš najbolje podnijela saznanje da njegov partner ili partnerica maštaju o drugoj osobi tokom seksa. No, ako maštarije ne ugrožavaju odnosu u realnoj vezi, one su potpuno bezopasne pa čak i veoma korisne.

S druge strane, ako osjećate krivnju zbog maštarija, o tome biste trebali porazgovarati s vašim partnerom ili čak s psihologom, a sve kako biste otkrili uzrok tog problema. Istraživanja su pokazala kako zdrave seksualne fantazije idu rame uz rame sa zdravim cjelokupnim seksualnim životom.

Za kraj, važno je napomenuti kako su osobe koje maštaju obično seksualno zadovoljene i u stvarnosti mnogo češće vode ljubav.

Hot.hr/Informer.ba