Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Kada je žena starija

Iako je uobičajeno da je muškarac taj koji je znatno stariji od žene, danas ima sve više veza i brakova u kojima je muškarac taj koji je znatno mlađi od svoje partnerke. Nije rječ o nekoliko godina razlike, već o onoj koja je veća od sedam godina, pa čak veća i od petnaest godina.

Stabilna veza ili brak je jasan pokazatelj da su i ona i on pronašli osobu sa kojom mogu da zadovolje svoje različite psihološke potrebe. Iako je tipična seksualna fantazija mladih muškaraca koji su zakoračili u dvadesete da budu sa starijom, iskusnom ženom, seksualnost nije glavna stvar koja povezuje stariju ženu i mlađeg muškarca. Sigurno ne na onaj način na koji je važna u odnosima u kojima je muškarac taj koji je mnogo stariji.

Možemo primjetiti da ovakve veze imaju žene koje su na neki način izuzetne ličnosti, koje plijene bogatstvom svoje ličnosti i iskustva. One se često bave nekom umjetnošću, često su javne ličnosti. Ali izuzetne ličnosti su, statistički gledano, izuzeci. Samim tim i ovaj tip veze. I zato ga možemo tretirati kao mit.

Statistika pokazuje upravo suprotan trend u populaciji: žene većinom traže nešto starije muškarce, a muškarci traže nešto mlađe žene. U svojim dvadesetim muškarci traže žene koje su dvije i po godine mlađe, a žene muškarce koji su tri i po godine stariji.

Tokom vremena muškarci traže sve mlađu partnerku: u tridesetim pet godina mlađu, a u pedesetim deset do dvadeset godina mlađu – bar na osnovu analize bračnih oglasa. Druga istraživanja pokazuju da se većina muškaraca ne osjeća prijatno pored partnerke koja je uspešnija, ima više novca i više obrazovanje od njih.

Iako saznanje o tome da je moguće ostvariti skladnu vezu sa mlađim muškarcem može tješiti mnoge žene koje su u kasnim tridesetim, ipak treba znati da je malo vjerovatno da će one u svom životu uspjeti da takvu vezu zaista i ostvare. Afiniteti oba pola su takvi da je na “bračnom tržištu” suvremena žena u daleko nepovoljnijem položaju. I zato žene treba da na vrijeme znaju da statistika pokazuje da je stanje takvo da je za ženu najpovoljnije da pronađe stabilnu vezu u dvadesetim, a da se vjerovatnoća da će pronaći odgovarajućeg partnera znatno smanjuje u tridesetim i četrdesetim, piše Smedia.

 

Informer.ba