Lifestyle Showbiz

Kopanje po Fejsu/ Vaši Facebook profili kao uslov dobijanja posla

Tražite li posao, napravite ‘generalku’ na svom profilu. Iako naši poslodavci tek sporadično zavire na Fejs ne bi li provjerili kakav je kandidat za posao koji im se javio, uredite si malo Timeline, maknite kompromitirajuće fotke, škakljive statuse…

Ovo je savjet iz nove studije Univerziteta Northern Illinois, Univerziteta Evansville i Univerziteta Auburn, o kojoj piše Wall Street Journal, prenosi Net.hr.

Naučnici  su angažirali četiri napredna korisnika Faceboka, koji su profesionalci za ljudske resurse, kako bi procjenili profile 56 korisnika. Ova četvorica su pomno istražila profile u trajanju od 10 minuta svaki. Dakle, postove, komentare, prijatelje, fotografije, hobije, nivo obrazovanja i ostalo te su ih ocjenili prema tzv. Big Five osobinama ličnosti (otvorenost, savjesnost, ekstravertnost, ugodnost i neurotičnost).

Primjerice, ocjenjivači su odgovarali na niz pitanja vezanih uz ličnost kao što je npr. “Je li ova osoba pouzdana?” ili “Koliko je ova osoba emocionalno stabilna?”.

Šest mjeseci kasnije naučnici su usporedili procjene 56 korisnika koje su obavili njihovi šefovi te su pronašli snažnu korealciju između uspjeha na poslu i dodjeljenjih bodova na Facebooku za svojstva koja uključuju intelektualnu radoznalost, ugodnost i savjesnost.

Grupa koja je ocjenjivala Facebook profile uglavnom je favorizirala studente koji su putovali te studente koji imaju više prijatelja i pokazuju širok raspon interesa i hobija.

Zanimljivo je, primjerice, da se fotografije s tuluma nisu negativno odrazile na njihove ocjene. Dapače, ocjenjivači su takve studente percipirali kao otvorene i prijateljski nastrojene, kaže Don Kluemper, profesor manadžemnta na Univerzitetu Northern Illinois koji je predvodio ovo istraživanje.

“Ja ne mislim da slika na kojoj držite pivo može negativno utjecati nas vas, međutim ako imate sliku na kojoj se vidi da pijani ležite negdje u jarku, to bi moglo biti negativno za vas”, rekao je.

Tražite li posao, napravite ‘generalku’ na svom profilu. Iako naši poslodavci tek sporadično zavire na Fejs ne bi li provjerili kakav je kandidat za posao koji im se javio, uredite si malo Timeline, maknite kompromitirajuće fotke, statuse, linkove…, jer nikad ne znate koliko je ograničenog svjetonazora gazda koji traži radnika.

 

Informer.ba