Kultura Udarno

Godišnjica rođenja Zuke Džumhura

Zulfikar Zuko Džumhur rodio se u Konjicu na današnji dan prije 92 godine.

U Sarajevu Zuko završava višu, a u Beogradu nižu gimnaziju i likovnu akademiju. Zuko je najpoznatiji Konjičanin, ali u rodnom gradu nema zvaničnog podsjećanja na njegovo djelo, ne obilježavaju se godišnjice rođenja, kao ni godišnjice smrti.

Njegova rodna kuća depadans je Zavičajnog muzeja i za njenu posjetu potrebna je najava u Muzeju koji je, od novembra do marta, zatvoren subotom i nedjeljom.

Zbog njegove svestranosti, genijalnosti i jednostavnosti, za Zuku se kaže da je posljednji renesansni stvaralac s ovih prostora.

Zuko je objavio više od 10.000 karikatura, pisao je scenarije za filmove, radio scenografije za pozorište, a deset godina radio je u TV Sarajevo kao pisac scenarija i voditelj serije Hodoljublja.

„Malo je pisaca koji su preko svog ljudskog vijeka živjeli tisuću prethodnih godina, i koji su osim vlastitog imali bezbroj zavičaja“, napisao je za Zuku Džumhura pisac Miljenko Jergović.

Zulfikar Zuko Džumhur, koji je cijeloga života hodoljubio svijetom, zapisivao i pričao, spajao ljude i rušio granice, umro je 27. septembra 1989. u Herceg-Novom, a sahranjen je u Konjicu 29. septembra 1989.godine.

Fena/Informer.ba