Kultura Udarno

Sarajevo: U galeriji Srebrenica slike stradanja iz Sirije

U sarajevskoj galeriji Srebrenica 11/07/95 večeras je otvorena videao projekcija fotografija iz ratom zahvaćenog sirijskog grada Halepa, djelo autora Laurenta Van Der Stocka. Tako su se u jednom prostoru našle fotografije genocida u Srebrenici i stradanja u Halepu. Večeras otvorena projekcija, koja će trajati naredne tri sedmice, rezultat je saradnje kulturnog centra Andre Malraux i galerije 11/07/95.

Fotografije svjedoče o patnji kroz koju prolaze stanovnici Halepa, koji već više od godinu i po dana proživljavaju sve ratne strahote.

Koordinatorica programa galerije 11/07/95 Anela Hakalović istakla je da su fotografije na ovoj izložbi iz ciklusa “Ubijanje Halepa” autora Van Der Stocka.

Fotografije su jedan od rijetkih medijskih prikaza nasilja koje se dešava u Siriji. Nije slučajno da je ova izložba zajedno sa stalnom postavkom fotografija o Srebrenici. Htjeli smo napraviti paralelu nasilja koje se dešavalo u devedesetim godinama i nasilja koje se danas dešava“, rekla je Hakalović, dodavši da je cilj izložbe da se ljudima približi nasilje koje se događa u Siriji.

Na otvorenju video projekcije prisutnima se obratio i Tarik Samarah, autor fotografija o Srebrenici koje su i stalna postavka galerije 11/07/95.

Iz izložbenog prostora posvećenom srebreničkom genocidu ukrštaju se dvije vrste nasilja na koje je svijet ostao ravnodušan – Bosna i Hercegovina nekad i Sirija danas. Priča o nasilju u Siriji je medijski cenzurisana. Uzimajući sve to u obzir, fotografije Van Der Stocka su još značajnije“, rekao je Samarah. On je dodao da, kako se danas u BiH skreće pažnja na nasilje u Siriji, tako su centar Andre Malraux i Van Der Stock skretali pažnju na nasilje u BiH u devedesetim godinama.

Autor Laurent Van Der Stock je fotograf koji trenutno radi u Siriji, a kako je pratio većinu sukoba širom svijeta, bio je i u Bosni i Hercegovini za vrijeme agresije. Fotografije koje su prikazane u galeriji 11/07/95 nastale su tokom proteklog ljeta u Halepu. Video projekcija fotografija Van Der Stocka trajaće tri sedmice.

AA/Informer.ba