Kultura

U Zavičajnom etno muzeju Jajca danas otvorenje nove muzejske postavke

U petak, 23. novembra, u prostorijama Zavičajnog etno muzeja Jajca bit će upriličeno otvorenje nove muzejske postavke, koju čini zbirka petrografskog, litološkog i minerološkog sadržaja prikupljenog na širem području općine Jajce. 

Zbirku su volonterskim radom pripremili naši prvi geolozi Atif Kučuković i Darije Puizina, diplomirani inžinjeri geologije, kao rezultat njihove ideje i želje da posluži kao uvid u prirodno bogatstvo šireg područja općine Jajce, te mogućnost za osnovnu edukaciju đaka, turista i svih drugih ljubitelja prirode, saopćeno je iz Općine Jajce.

Zbirku su uradili i poklanjaju, u znak zahvalnosti, svom Jajcu, u kojem su počeli i završili svoju profesionalnu karijeru, te mladim i budućim generacijama geologa, da nastave s proširenjem i dopunjavanjem ove zbirke novim saznanjima i otkrićima.

Zavičajni etno muzej Jajca, otvoren je u novembru 2010. godine, u okviru Javne ustanove “Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca”.

Muzej je smješten u nacionalnom spomeniku, zgradi Prve osnovne škole u Jajcu na Starom gradu i sadrži etnografsku postavku koja svjedoči o tradiciji života stanovnika Jajca i njegove okoline te poseban prostor u kojem se održavaju radionice tradicionalnih zanata.

Zbirka mineroloških artefakata, predstavlja izuzetno vrijedan doprinos daljem radu muzeja, jer muzej postaje bogatiji i sadržajniji s dijelom prirodnih resursa iz  geologije.

Podršku za realizaciju ovog projekta dali su Federalno ministarstvo kulture i sporta i Ministarstvo prostornog uređenja obnove i povratka Srednjobosanskog kantona.

Fena/Informer.ba