Izdvojeno Muzika Showbiz Video

Kurt Cobain bi danas slavio 45 rođendan

Prije  18 godina Kurt Cobain, pjevač kultnog benda “Nirvana”, povukao je obarač i oduzeo sebi život.

Rođen  je 20. februara 1967. godine, i danas bi slavio 45 rođendan.

Kurt Cobain je bio frontmen, pjevač i tekstopisac benda “Nirvana”, koji je svojim hitom “Smells Like Teen Spirit” zauvijek promjenio muzičku scenu.

Međutim, nevjerovatna popularnost nije prijala Cobainu koji se teško nosio sa slavom i sa svim onim što ona nosi.

Vjerovao je kako se njegova poruka i umjetnička vizija krivo tumače u javnosti, zbog toga što su glavne teme u medijima bile o njegovom privatnom životu. Izazvao je Nirvaninu publiku svojim posljednjim studijskim albumom In Utero (1993.).

Bend, u kom su osim Kobaina svirali i David Grohl i Krist Novoselic, raspao se nakon Kurtovog samoubistva. Njihovi hitovi kao što su “Come As You Are”, “Heart Shaped Box”,”All Apologies” bili su dovoljni da se stvori novi muzički pravac grungea koji ih je progurao na mainstream scenu.

Kurt Cobain pronađen je mrtav u svom domu, 8. aprila 1994. godine. Nakon obdukcije utvrđeno je da je pjevač oduzeo sebi život 5. aprila, pucavši iz sačmarice sam sebi u glavu.

Tokom obdukcije u njegovom tijelu je nađena velika količina heroina. Posljednjih godina svog života borio se sa ovisnošću o narkoticima i pritiskom medija na njega i njegovu ženu Courtney Love.

Ubistvo ili samoubistvo

Nakon tragičnog događaja mnogi su istraživali šta se stvarno dogodilo tog 5. aprila u kući Kurta Cobaina u Seattleu. Novinar Ričar Li smatra da je Kurt Cobain ubijen, a njegovo mišljenje dijeli i privatni detektiv koga je unajmila Courtney Love, njegova supruga. Za svoje tvrdnje imaju niz dokaza.

Kraj njega je pronađeno oproštajno pismo u kom je pisalo: “Već godinama nisam osjetio zadovoljstvo niti prilikom slušanja, niti prilikom pravljenja muzike. Zbog toga sam osjećao krivicu koja se ne može iskazati riječima. Kada bi se svjetla ugasila i počeo huk iz publike pred naš izlazak na scenu, ja nisam osjećao ništa”.

 

Informer.ba