Izdvojeno Jet set Showbiz

Kusturica: “Goran Bregović je običan lopov!”

Opšte je poznato da bivši prijatelji Emir Kusturica i Goran Bregović ne govore već godinama, a režiser je u najnovijem intervjuu za list “Puls” izjavio da se nikada neće pomiriti sa Bregom.

Naime, na pitanje šta bi trebalo da se desi da se pomiri sa kompozitorom, Kusturica je izjavio:

“Ništa se ne može desiti. To je običan lopov”, bio je izričit dobitnik dvije “Zlatne palme” u Kanu.

Nesuglasice između dva svjetski poznata umjetnika počele su prije petnaestak godina, kada su sarađivali na Kusturičinom jedinom holivudskom filmu “Arizona dream”, i još uvijek nisu riješene, piše srbijanski “Alo”. Tada je Bregović radio muzičku temu za film, a te godine mu je Kusturica bio vjenčani kum.

Međutim, ispostavilo se da je poznati muzičar, kao svoju autorsku, podmetnuo jednu korzikansko-jevrejsku pjesmu, za šta ga je francuski sud i novčano kaznio. Pjesme koje je potpisao Brega otpjevao je slavni Iggy Pop, koji je doživio niz neprijatnosti zbog toga. Emir je bio veoma ljut jer ga je Goran obrukao, kako je rekao, i pred Iggy Popom, i pred cijelim svijetom. Zbog svega toga režiser je prekinuo saradnju sa muzičarem, i u to vrijeme dao čuvenu izjavu: “Bregović ima moral morskog krastavca”.

Kusturica je tada napomenuo i da je Bregović za njega završena priča. Na ovu poznatu izjavu Goran je odgovorio svojom: “Umjetnici nemaju obavezu da budu dobri ljudi”.

Dva svjetski najpoznatija umjetnika sa ovih prostora nastavila su da nižu uspjehe u svijetu svako za sebe. Sukob i prekid kumstva niko više nije ni pominjao. Ali jasno je da Kusturica ratne sjekire ne namjerava da zakopa.

 

Informer.ba