Lifestyle Udarno

Da li ste radoholičar? Prepoznajte rane znakove

Subota je veče, kod kuće ste, i još uvijek…radite. Od kada su vam dali unaprjeđenje posao vam je uvijek na prvom mestu. Radoholičar ste, vrijeme je da sebi priznate.

Radoholičar možda zvuči kao adekvatan izraz sa onoga ko ostaje na poslu duže i marljivo radi ali to nije ni blizu definicije ove bolesti modernog doba.

Dobro je biti radoholičar?!
Ako mislite da je biti radoholičar za pohvalu razmislite još jedanput. Vaše zdravlje, emocionalna stabilnost, uopće privatni život će uvijek trpiti.
Gledano na duže staze takav tempo će vam prije uništiti nego unaprijediti karijeru.

Jasni simptomi

Onda kada se svima završi radni dan vaš se nastavlja, bilo da je u pitanju noć, godišnji odmor ili vikend. Ukoliko ne radite osjećate se neproduktivno, dosadno vam je, čak ste zabrinuti što ne obavljate svoje dužnosti “na vrijeme”.

Bitni klijenti i saradnici mogu da vas dobiju u svakom trenutku. Laptop i telefon nikada ne gubite iz vida.

Rješenje

Ukoliko shvatite da je sve u šta se vaš život pretvorio – posao – i da nećete još dugo tako moći, pokušajte da uradite nešto. Napravite prostora za neku aktivnost, hobi, koji će vam donijeti prave energije i skrenuti misli sa poslovnih obaveza.

Ukoliko imate mogućnosti za to, uzmite slobodan dan. Planirajte godišnji odmor bez ikakvih osvrta na to šta je iza vas ostalo u kancelariji. Odmorite se jer jedino tako ćete moći da nastavite dalje.

smedia.rs/Informer.ba