Lifestyle

Kako i zašto: Veza sa mlađim muškarcem

Popularnost veza starijih žena s mlađim muškarcima neprestano raste. Demi Moore i Ashton Kutcher, Susan Sarandon i Tim Robbins, Mariah Carey i Nick Cannon, J.Lo. i Casper Smart samo su neki od slavnijih parova koji su odlučili izaći van zadanih ljubavnih okvira. Gotovo trećina žena u dobi od 40 do 69 godina hoda s mlađim frajerima. Možda je u pitanju nedostatak vršnjaka na tržištu slobodnih, možda se radi o želji za avanturom i neopterećenošću koja dolazi s godinama, možda se muškarci pale na iskustvo, a možda je razlog neki od sljedećih:

Biološki sat

Mlađe se žene često brinu zbog otkucavanja biološkog sata te zbog toga vrše pritisak na svoje partnere. Žele se zaručiti, vjenčati, skučiti i roditi djecu. Starije su dame prevazišle tu fazu pa frajeri mogu preskočiti “tlačenje” i posvetiti se samo njima, što je, moramo priznati, prilično olakotna okolnost za bilo koju vezu.

Edipov kompleks

Edipov kompleks je koncept koji je smislio Sigmund Freud, a u psihoanalizi je služio kako bi se objasnio razvoj dječaka kroz identifikaciju s ocem i željom prema majci. Ime je dobio po Edipu – starogrčkom mitološkom junaku koji je ubio svog oca Laja i vjenčao se sa svojom majkom Jokastom. Tražiti majčinu ljubav u drugoj ženi možda je bolesna pojava, no ako veza funkcionira – ko smo mi da sudimo?

Požuda/Odličan seks

Nekim su frajerima jednostavno starije dame privlačnije. Iskustvo, zrelost i mudrost definitivno su jaki afrodizijaci. Budući da žene sazrijevaju ranije, a muškarci kasnije – ovo je odličan način za balansiranje stvari. Osim toga, mlađi muškarci imaju jači libido, stoga ne čudi činjenica da su ženama privlačniji nego što u stariji.

Bez predrasuda

Pretpostavka da će mlađi muškarac s vremenom prevariti stariju ženu najobičnija je glupost zbog koje su žene u strahu, osjećaju se nepoželjnima i manje vrijednima. Što u žene starije – to se bolje prihvaćaju i seksualno su otvorenije, dok muškarci s kojima su u vezi imaju prilike seksualno eksperimentirati koliko ih je volja.

Samopouzdanje je bitno

Problem je u tomu što se ženska vrijednost u današnjem svijetu poistovjećuje s mladošću i ljepotom, što s vremenom može dovesti do ozbiljnijih problema sa samopouzdanjem. No u tom će slučaju veza teško opstati jer svaki njegov pogled na mlađu ženu značit će svađu i narušavanje odnosa.

Ignoriranje tračeva

Sigurne smo da će u takav par biti uprta značajna količina zavidnih pogleda, a tračeve nećemo ni spominjati. No, takvo što ne bi trebalo definirati vezu niti predstavljati problem.

Index.hr/Informer.ba